Lituania a anuntat ca vrea sa cumpere un batalion de tancuri germane de tip Leopard 2, in cadrul unei consolidari a capacitatilor sale militare, in contextul Razboiului din Ucraina, scrie stirileprotv.ro

Publicat:24.01.2024, 13:33

Lituania, un stat membru NATO si un sustinator loial al Kievului, care se invecineaza cu enclava rusa Kaliningrad si Belarusul, aliatul Moscovei, si-a exprimat ingrijorarea fata de securitatea sa de la invazia Ucrainei de catre Rusia in urma cu aproape doi ani.

”Consiliul de Securitate de Stat a estimat ca cel mai bun tanc de asalt este (tancul) german Leopard 2”, a anuntat marti un consilier in domeniul securitatii al presedintiei lituaniene, Kestutis Budrys.

Ministerul lituanian al Apararii a fost insarcinat ca negocieze cu Berlinul achizitionarea unui batalion de tancuri, a anuntat el, fara sa precizeze numarul exact al blindatelor.

Kestutis Budrys anunta anul trecut ca Lituania preconiza sa aloce acestei vanzari un buget de doua miliarde de euro.

Acest proiect arata o consolidare a relatiilor Vilniusului cu Berlinul.

Germania vrea sa instaleze una dintre brigazile sale - aproximativ 5.000 de militari si civili - in Lituania pana in 2027.

Vilniusul a cumparat alte echipamente militare de la Germania, inclusiv vehicule de lupta de infanterie de tip Boxer si obuziere automotoare de 155 de milimetri.