Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat luni ca producatorii de armament germani pot conta pe faptul ca guvernul sau va creste cheltuielile militare si va atinge tinta NATO de 2% din PIB.  Totodata, oficialul a lansat un apel catre statele UE pentru a se indrepta spre productia de masa de material militar, prin comenzi comune si pe termen lung, transmite digi24.ro.

Publicat:12.02.2024, 20:14

Scholz a facut aceste declaratii dupa ce fostul presedinte american Donald Trump a starnit indignare printre aliatii SUA sugerand ca Statele Unite ar putea sa nu isi protejeze aliatii din NATO care nu aloca fonduri suficiente pentru aparare impotriva unei potentiale invazii ruse. 

In timpul mandatului sau, Trump a criticat in mod public statele care nu respecta tinta stabilita de NATO de a cheltui 2% din PIB pentru aparare. 

Luni, cancelarul Scholz a spus ca industria de aparare din UE si Germania trebuie sa treaca la productia de masa de armament dat fiind ca razboiul din Ucraina a scos la iveala ca producatorii europeni au avut mari dificultati in a satisface cererea de munitii. 

„Trebuie sa trecem de la industria manufacturiera la productia pe scara larga de echipamente de aparare', a afirmat Scholz, inaugurand santierul viitoarei fabrici de armament a concernului Rheinmetall, la Unterluss, unde se afla cel mai important complex industrial militar german. 

„Nu doar Statele Unite, dar toate tarile europene trebuie sa faca si mai mult pentru a sustine Ucraina. Angajamentele facute pana acum nu sunt suficiente. Doar puterea Germaniei nu este suficienta', a spus el. 

Scholz: Germania va atinge tinta NATO de 2% din PIB 

Potrivit cancelarului, armata si industria de aparare germane pot conta acum pe angajamentul Berlinului de a respecta tinta NATO de 2% din PIB. 

„Acest lucru este o necesitate urgenta. Pentru ca, oricat de dura, aceasta este realitatea: nu traim in vremuri de pace', a mai spus Scholz. 

El a subliniat ca acesta este un 'semnal' adresat europenilor de a-si creste substantial baza industriei de aparare. 

Potrivit cancelarului, razboiul din Ucraina si 'ambitiile imperiale' ale presedintelui rus Vladimir Putin reprezinta o 'amenintare majora', iar 'cel care vrea pacea trebuie sa reuseasca sa descurajeze eventuali agresori'. 

In pofida armelor de miliarde de euro trimise Ucrainei de statele UE de la debutul invaziei ruse, acestea sunt inca departe de a fi atins o capacitate suficienta pentru a sprijini durabil Kievul si a-si reface propriile stocuri. 

„O aparare puternica necesita o baza industriala solida. Acesta va vedea lumina zilei daca noi, europenii, ne vom pune la un loc comenzile, daca ne vom pune in comun mijloacele si vom da astfel industriei perspective pentru urmatorii 10, 20 sau 30 de ani', a subliniat el. 

Scholz a recunoscut ca, in aceasta privinta, Germania a fost multa vreme un rau exemplu, dat fiind ca politica de inarmare 'a fost condusa ca si cand era vorba de a cumpara un automobil', fara planificarea pe termen lung de care au nevoie industriile de aparare pentru a investi in capacitati suplimentare. 

„Daca vreau sa cumpar un (automobil) VW Golf in doi sau trei ani, atunci stiu astazi: va exista. E posibil sa fiu nevoit sa astept trei sau sase luni pentru el, dar apoi masina va fi in curte”, a spus el. 

„Insa productia de armament nu functioneaza asa. Tancuri, obuziere, elicoptere si sisteme antiaeriene nu se afla undeva pe un raft”, a explicat Scholz. 

Noua unitate a Rheinmetall urmeaza sa produca incepand din 2025 munitii de artilerie de 155 mm, urcand treptat pana la o capacitate de 200.000 de obuze pe an. Concernul a afirmat ca intentioneaza sa investeasca 300 milioane de euro si sa creeze in jur de 500 de locuri de munca. 

Rheinmetall isi propune sa produca, pe ansamblul fabricilor sale din Europa, pana la 700.000 de obuze de artilerie in 2025, fata de 400-500.000 in acest an si 70.000 inainte de razboiul din Ucraina.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.