Olanda si Germania se confrunta in aceste zile cu un episod de iarna severa. Meteorologii au emis un cod rosu de zapada, ger si viscol, iar transporturile au fost puternic perturbate.

Publicat:08.02.2021, 08:44

Olanda are de-a face cu cea mai mare furtuna de zapada din ultimii 10 ani  si cu cele mai scazute temperaturi din 2013 si pana acum. In Tarile de Jos a fost emis un cod rosu de zapada, inghet si viscol, din cauza furtunii Darcy, care a determinat inclusiv inchiderea centrelor de testare si vaccinare.

A nins abundent incepand de sambata, iar stratul de zapada ar putea ajunge la 20 de centimetri. Intemperiile au provocat mari probleme in traficul rutier - au fost raportate zeci de accidente, in cel feroviar - trenurile nu au circulat in toata Olanda, dar si activitatea pe aeroporturi a fost data peste cap. In mai multe orase, temperaturile au coborat sub 0 grade Celsius, ceea ce este neobisnuit pentru aceasta tara.

Ministerul roman de Externe a transmis o avertizare de calatorie pentru Olanda. Codul rosu de zapada, inghet si viscol este in vigoare si luni in aceasta tara.

Bataia cu zapada, permisa numai in familie

Cu toate acestea, multi olandezi s-au bucurat de aparitia fenomenelor meteorologice specifice iernii. La Amsterdam, presa locala a raportat o bataie spontana cu bulgari de zapada care s-a produs intre politisti si pietoni in fata Palatului Regal.

Din pacate pentru ei, din cauza pandemiei de coronavirus, Guvernul olandez a publicat un regulament special pentru conditiile de iarna, care stipuleaza ca bataile cu zapada sunt permise doar intre membrii aceleiasi familii.

Participantii la batai cu bulgari de zapada risca amenzi si pentru incalcarea regulilor care impun pastrarea unei distante de 1,5 metri intre doua persoane, pentru a limita riscul de infectare cu noul coronavirus.

Germania - haos evitat datorita cetatenilor disciplinati

Si Germania vecina este afectata de caderi masive de zapada, care au determinat duminica intreruperea curselor feroviare si a traficului rutier. Din cauza ninsorilor abundente si a furtunilor de zapada, Deutsche Bahn a anulat circulatia trenurilor pe mai multe rute, inclusiv intre Berlin si Hamburg. Traficul feroviar si cel rutier au fost de asemenea intrerupte in landurile Renania de Nord-Westfalia si Saxonia Inferioara.

Cu toate acestea, situatia din garile feroviare a fost departe de a fi haotica, intrucat majoritatea cetatenilor au tinut cont de prognoza meteorologica si si-au modificat planurile de calatorie, scrie Agerpres.

In Germania, serviciile de interventie au fost plasate in regim de alerta pe durata acestui weekend, dupa ce meteorologii au emis un cod rosu de vreme severa in mai multe regiuni ale tarii. Prima ninsoare abundenta a fost raportata la Gottingen, insa politia germana a anuntat ca un strat gros de zapada s-a depus in noaptea de sambata spre duminica si in orasele Hanovra si Osnabruck.

Centrul Germaniei a fost deosebit de afectat de acest episod meteorologic, care nu s-a incheiat deocamdata, au avertizat meteorologii. Ei prognozeaza un strat de zapada de pana la 32 de centimetri si vant cu rafale de pana la 80 de kilometri pe ora.

Serviciul German de Meteorologie (DWD) vorbeste despre „o instalare extraordinara a iernii” in tara. Caderi masive de zapada sunt asteptate sa se produca pana in noaptea de duminica spre luni si ar putea sa blocheze mai multe drumuri si rute feroviare. Mai multe curse cu trenul din centrul si nordul Germaniei au fost deja anulate ca masura de precautie.

Peste 200 de accidente intr-un singur land

Conducatorii auto din landul Saxonia Inferioara au fost avertizati sa se astepte la drumuri acoperite de polei si zapada viscolita si indemnati sa conduca cu mare atentie.

Icepand de sambata, 222 de accidente rutiere au fost semnalate in landul Renania de Nord-Westfalia, a anuntat Politia germana.

Sursa: