Peste 100 de orase din Franta au ramas fara apa potabila si trebuie sa primeasca livrari cu camioanele, a anuntat ministrul francez al tranzitiei ecologice, aflat in vizita in regiunea de sud-est a tarii, relateaza Euronews. Si la Paris a fost declarata alerta de seceta, capitala luand deja masuri de limitare a consumului de apa, inclusiv udarea parcurilor doar noaptea.

Publicat:06.08.2022, 20:09

„Exista deja peste o suta de orase din Franta care astazi nu mai au apa potabila si pentru care aprovizionarea este asigurata de camioane, pentru ca nu mai exista nimic in conducte”, a declarat Christophe Bechu, in timp ce vizita orasul Roumoules.

Prim-ministrul Frantei, Elisabeth Borne, a activat vineri o celula de criza interministeriala pentru a aborda problema secetei, despre care biroul sau a spus ca este „cea mai grava inregistrata vreodata” in tara.

„Seceta exceptionala cu care ne confruntam in prezent priveaza multe municipalitati de apa si este o tragedie pentru fermierii nostri, pentru ecosistemele noastre si pentru biodiversitate”, se arata in declaratie.

Borne le-a cerut francezilor sa fie „foarte vigilenti in privinta utilizarii resurselor de apa”.

Deja, 66 de unitati administrative – mai mult de doua treimi din total – se afla la cel mai inalt nivel de alerta de seceta, „criza”.

Ministrul tranzitiei ecologice, Bechu, a declarat ca provocarea consta in inasprirea restrictiilor, pentru a evita sa se ajunga la situatia in care nu mai exista apa deloc, nicaieri.

Deja in zonele aflate la nivelul de alerta sunt in vigoare restrictii privind udarea terenurilor de golf, umplerea piscinelor, udarea gradinilor si spalarea masinilor. In unele zone nu mai este permisa functionarea fantanilor.

Parisul a fost plasat pe primul nivel al sistemului de alerta pentru seceta, orasul luand deja masuri de limitare a consumului de apa, inclusiv udarea parcurilor doar noaptea.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: