In timp ce Polonia ramane un sustinator ferm al Ucrainei in fata invaziei rusesti, cele doua tari au fost in dezacord cu privire la recenta prelungire de catre Polonia a interdictiei privind importurile de cereale ucrainene, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:19.09.2023, 23:00

Varsovia considera ca aceasta interdictie este necesara pentru protejarea fermierilor.

Kievul a ripostat si a amenintat ca se va adresa instantelor de arbitraj al Orgnizatiei Mondiale a Comertului.

„Ar fi bine ca Ucraina sa isi aminteasca de faptul ca primeste ajutor din partea noastra si sa isi aminteasca de faptul ca suntem si noi o tara de tranzit catre Ucraina", a declarat presedintele Andrzej Duda, dupa un discurs in fata Adunarii Generale a Natiunilor Unite, conform news.ro.

Restrictii asupra importurilor din Ucraina

Polonia, Slovacia si Ungaria au anuntat, vineri, mai multe restrictii asupra importurilor din Ucraina, dupa ce Comisia Europeana a decis sa nu prelungeasca aprobarea interdictiei privind vanzarile de cereale ucrainene in cele cinci tari vecine ale Ucrainei din UE, care mai includ Romania si Bulgaria.

Interdictia a fost introdusa dupa ce aceste tari s-au trezit cu un val de importuri ieftine din Ucraina, in timp ce Kievul se straduia sa trimita cerealele mai departe.

In timp ce Ucraina a facut apel marti la un „dialog constructiv", un purtator de cuvant al Organizatiei Mondiale a Comertului a confirmat ca Kievul a facut primul pas intr-o disputa comerciala prin depunerea unei plangeri la organismul comercial mondial.

Presedintele Duda a declarat ca, daca Ucraina a depus plangerea, Polonia va explica situatia in fata tribunalului.

El a subliniat ca interdictia priveste importurile, dar nu si tranzitul de cereale ucrainene.

„Exista cercuri de afaceri care au interese in Ucraina si care ar dori sa vanda cereale cat mai repede posibil la cel mai mic cost posibil. Trebuie sa ne aparam impotriva acestui lucru. As compara-o cu ceva asemanator cu o persoana care se ineaca... O persoana care se ineaca este extrem de periculoasa pentru ca te poate trage in adancuri ... Il poate ineca pur si simplu pe cel care il salveaza", a spus el.

Premierul ucrainean Denis Smihal a confirmat, pe de alta parte, ca Kievul va impune restrictii de import - ca masura de retorsiune - asupra anumitor categorii de bunuri din Polonia si Ungaria, daca acestea nu isi vor ridica interdictiile unilaterale. Intre timp, Ucraina desfasoara o ancheta pentru a demonstra ca interdictiile unilaterale sunt discriminatorii, a spus el.

Smihal a explicat ca Kievul a propus Comisiei Europene si tarilor vecine un plan de control al exporturilor pentru patru grupe de produse agricole, pentru a preveni distorsionarea pietei - un plan pe care l-a descris ca fiind un scenariu de compromis.

„Facem inca o data apel la vecinii nostri sa renunte la restrictiile daunatoare si ilegale, la populismul politic si sa se angajeze pe calea dialogului constructiv, de pe urma caruia toata lumea va beneficia de fapt", a spus el