Presedintele Vladimir Putin a declarat miercuri ca Rusia si tarile in curs de dezvoltare au fost "inselate cu nerusinare" in ceea ce priveste acordul de export de cereale din Ucraina incheiat sub egida ONU, promitand sa incerce sa revizuiasca termenii acestuia pentru a limita tarile care pot primi transporturi, potrivit Reuters. Liderul de la Kremlin sustine ca granele nu ajung in tarile sarace.

Publicat:07.09.2022, 13:09

Vladimir Putin a declarat la un forum economic din orasul Vladivostok, in Orientul Indepartat al Rusiei, ca cereale ucrainene nu au ajuns in cele mai sarace tari din lume prin acordul negociat de Turcia si ONU, asa cum era intentia initiala.

"Ceea ce vedem este o inselaciune nerusinata... o inselaciune din partea comunitatii internationale fata de partenerii nostri din Africa si alte tari care au mare nevoie de alimente. Este doar o inselatorie", a declarat Putin.

Putin a avertizat asupra unei crize alimentare globale daca situatia nu va fi abordata si a declarat ca il va contacta pe presedintele Turciei, Tayyip Erdogan, pentru a discuta modificarea acordului pentru a restrictiona tarile care pot primi transporturile.

"Este evident ca, cu aceasta abordare, amploarea problemelor alimentare din lume nu va face decat sa creasca... ceea ce poate duce la o catastrofa umanitara fara precedent", a spus Putin.

Putin acuza Occidentul ca actioneaza ca statele coloniale

Putin a spus, fara a cita o sursa, ca doar doua din cele 87 de nave, care transportau 60.000 de tone de produse, au mers in tarile sarace, acuzand Occidentul ca actioneaza ca statele coloniale.

"Asa stau lucrurile - au fost candva colonizatori si au ramas astfel in interior", a spus el despre tarile europene.

"Aproape toate cerealele exportate din Ucraina sunt trimise nu catre cele mai sarace tari in curs de dezvoltare, ci catre tarile Uniunii Europene", a declarat miercuri Putin forumul economic din orasul Vladivostok.

Cele mai multe cereale ucrainene au ajuns in Turcia

Datele ONU arata ca Turcia, care nu face parte din UE, a fost cea mai frecventa destinatie unica pentru transporturile din Ucraina, incarcaturile ajungand de asemenea in China, India, Egipt, Yemen, Somalia si Djibouti.

Putin a declarat ca Rusia va continua acordul in speranta ca obiectivele sale vor fi in continuare atinse.

Ministrul ucrainean al agriculturii a declarat miercuri ca nu are cunostinta de niciun pas oficial facut de Rusia pentru a modifica termenii acordului, care ramane singurul progres diplomatic semnificativ in conflictul de sase luni.

Sursa: