“Nu vrem razboi in Europa si suntem pregatiti sa continuam dialogul”, i-a declarat marti Vladimir Putin cancelarului german.  

Publicat:15.02.2022, 23:14

Dar, a subliniat apasat Putin, Rusia vrea sa discute acum cu Occidentul atat aspectele secundare, cat si chestiunile de securitate majore, precum extinderea NATO.

Cat despre situatia de pe teren, secretarul general al NATO a afisat un optimism prudent, dupa ce ministerul rus al Apararii a anuntat retragerea unor trupe pozitionate la granita cu Ucraina, pentru ca si-ar fi incheiat manevrele programate.

Stoltenberg a amintit totusi ca au mai existat situatii in care trupele rusesti au fost doar mutate dintr-o parte in alta. Anuntul retragerii partiale ruse a venit tocmai cand responsabili americani avertizau ca unele unitati ruse ar fi inceput sa se deplaseze in pozitii de atac.

”Rusii fac o droaie de declaratii”

Igor Konashenkov, purtatorul de cuvant al ministerul rus al Apararii: ”Unitatile din districtele de sud si vest si-au incheiat misiunile si au inceput deja sa incarce echipamentele pe calea ferata. Se intorc in garnizoane incepand de astazi. Alte unitati vor pleca separat in coloane militare”.

Imediat dupa acest anunt, ministerul rus al Apararii a si inceput sa distribuie imagini cu retragerea partiala a trupelor.

Deocamdata nu este clara amploarea acestei retrageri, iar oficialul a precizat ca alte exercitii raman in derulare.

Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: ”Rusii fac o droaie de declaratii, asa ca pentru noi e sfanta regula: nu credem ce auzim, ci doar ce vedem”.

O precautie de inteles in conditiile in care in ultimele ore, americanii au semnalizat noi miscari de trupe rusesti si echipamente de la sisteme balistice cu raza scurta de actiune, tancuri si elicoptere tot mai aproape de granita cu Ucraina si pana la submarine ori nave militare in Marea Neagra.

Ba chiar un oficial american, citat de CBS, a declarat ca Rusia a mutat piese de artilerie de raza lunga si lansatoare de rachete in pozitie de tragere, amenintand Ucraina.

“Dramatica acumulare” de forte de la granitele Ucrainei a determinat Statele Unite sa inchida temporar ambasada de la Kiev. Personalul ramas, oricum redus la minimum, a fost mutat la Liov, in vestul Ucrainei.

Zelenski le cere oamenilor de afaceri sa se intoarca in Ucraina

Intr-un discurs prin care a sfidat amenintarea rusa, presedintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, a proclamat Ziua Unitatii pe 16 februarie, data pomenita de americani ca posibila zi in care Rusia ar putea ataca. Zelenski le-a cerut ucrainenilor sa arboreze steagul national si, pe un ton ferm, le-a cerut politicienilor sau oamenilor de afaceri care au parasit tara sa se intoarca.

Volodimir Zelenski: “Va propun sa va intoarceti acasa in 24 de ore si sa stati alaturi de armata ucraineana, de diplomatii nostri si de oamenii nostri”.

Dupa ce la Kiev l-a descumpanit pe presedintele Ucrainei cu o declaratie lipsita de menajamente,

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: ”Chestiunea integrarii (Ucrainei) in Alianta nici mcar nu e in discuie, de aceea e cumva ciudat faptul ca guvernul rus face atata caz de ceva ce nici macar pe agenda NATO”.

....cancelarul german a fost marti oaspetele lui Vladimir Putin, la Kremlin. O vizita delicate, in conditiile in care numeroase voci pun sub semnul intrebarii solidaritatea Berlinului fata de Ucraina si aliati din cauza gazoductului Nord Stream 2.

Scholz: ”O securitate durabila nu poate fi obtinuta impotriva Rusiei, ci impreuna cu Rusia”

Putin: ”Nu vrem razboi. Vrem sa negociem, vrem sa evitam asta, de aceea am cerut garantii pentru securitatea noastra. Suntem gata sa continuam dialogul. In ce priveste rachetele cu raza mica si medie, suntem gata de discutii. Dar toate aspectele discutate de noi trebuie puse intr-o singura discutie, fara sa le divizam pe capitole. In aceste negocieri trebuie lamurita odata pentru totdeauna si chestiunea apartenentei Ucrainei la NATO”.

Scholz: ”Pentru europeni e limpede ca o securitate durabila in Europa nu poate fi obtinuta impotriva Rusiei, ci impreuna cu Rusia. Germania s-a angajat sa asigure transportul gazelor catre Europa. Gazele vor circula atat timp cat nu va fi razboi in Ucraina. Un atac asupra Ucraina va avea consecinte ample. Toata lumea trebuie sa respecte acordurile de la Minsk”.

Putin: ”Rusia furnizeaza Germaniei o mare cantitate de gaz datorita contractelor pe termen lung, care au preturi foarte scazute. Cetatenii germani platesc preturi mai scazute datorita domnului Schroeder, care a negociat aceste contracte (fostul cancelar german, acum in conducerea Gazprom – n.red.)”.

Peter Zalmayev, director Initiativa Democratia Euroasia: ”Evident, intentia lui Putin sa tina Ucraina la discretia sa. Si cu atat mai bine pentru el daca se poate folosi de un Scholz ori un Macron pentru a forta Ucraina sa respecte acordurile de la Minsk, care echivaleaza cu o subjugare a Ucrainei. Acordurile de la Minsk sunt menite sa puna cele doua republici separatiste Donetzk si Luhansk pe scena politica de la Kiev, unde vor bloca toate aspiratiile Ucrainei catre Occident si NATO. Acesta va ramane obiectivul lui Putin pe termen lung. Ce vedem acum e doar inceputul”.

Pretul petrolului a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani 

In timp ce semnalizeza ba pace, ba razboi:

John Bolton, fost consilier de Securitate Nationala: ”Putin face bani din criza asta. Pretul petrolului continua sa urce”.

Luni, titeiul Brent a fost cotat cu peste 96 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani. Rusia are o capacitate de peste 11 milioane de barili pe zi, in conditiile unei cereri in crestere, pe masura ce economiile lumii isi revin dupa pandemie.

Si asta nu e tot. Rusia este si cel mai important exportator de grau din lume. Ucraina ocupa si ea un loc fruntas atat la exporturile de grau, cat si de porumb.

Chiar si numai teama de razboi a avut impact asupra preturilor la cereale, dupa ce anul trecut pretul alimentelor a crescut in toata lumea cu 28%.

Sursa: