Vladimir Putin l-a primit vineri pe omologul sau turc, Recep Erdogan, la Soci, statiunea rusa de pe malul Marii Negre. Este a doua intalnire tete-a-tete intre cei doi lideri dupa cea de saptamanile trecute, cand au avut un summit la Teheran.

Publicat:06.08.2022, 09:50

Patru ore au stat de vorba la Soci, pe tarmul rus al Marii Negre, Vladimir Putin si Recep Erdogan, iar singura concluzie oficiala e ca Rusia si Turcia isi vor intari cooperarea economica.

Liderul de la Ankara este primul oficial al unei tari NATO in vizita in Rusia dupa inceputul razboiului, adica dupa 24 februarie. Dominanta pe agenda discutiilor a fost situatia din Ucraina, dar nu au fost facute declaratii oficiale in acest sens.

Si tot la Soci a ajuns astazi si liderul cecen Ramzan Kadirov - acesta a fost vazut la resedinta lui Vladimir Putin inaintea convorbirii dintre liderul de la Kremlin si omologul sau turc.

Vladimir Putin si presedintele turc Tayyip Erdogan au convenit sa stimuleze cooperarea in domeniile transporturilor, agriculturii, finantelor si constructiilor, se arata intr-o declaratie comuna transmisa presei. Putin si Erdogan subliniaza necesitatea „implementarii depline a acordului de la Istanbul, inclusiv a exportului neingradit de cereale, ingrasaminte si materii prime din Rusia”.

Cei doi lideri au convenit, de asemenea, ca o parte din platile pentru gazul rusesc sa se faca in ruble, a declarat vicepremierul rus Aleksander Novak, potrivit CNN.

„Vorbim despre convertirea in monedele nationale, iar intr-o prima etapa, o parte din livrari vor fi platite in ruble rusesti. Si aceasta este cu adevarat o noua etapa, noi oportunitati, inclusiv pentru dezvoltarea relatiilor noastre monetare si financiare”, a declarat Novak.

Oficialul rus a mai spus ca cei doi presedinti au incheiat acorduri privind infiintarea unui sistem financiar-bancar care „sa permita companiilor comerciale, cetatenilor rusi, sa plateasca in timpul calatoriilor turistice si sa schimbe bani”.

De asemenea, cei doi lideri „si-au reafirmat hotararea de a actiona coordonat si solidar in lupta impotriva tuturor organizatiilor teroriste” din Siria. Ankara a desfasurat mai multe operatiuni in nordul Siriei incepand din 2016 vizand militia kurda YPG, in ciuda opozitiei Moscovei.

Ucraina domina agenda intalnirii, dar si Siria e la fel de importanta, pentru ca si acolo, Moscova si Ankara au interese directe, uneori divergente. Putin i-a spus lui Erdogan la Teheran, luna trecuta, ca Rusia se opune in continuare oricarei noi ofensive pe care Turcia ar putea sa o planifice impotriva militantilor kurzi din nordul Siriei. Analistii considera ca aceste tensiuni fac parte din „cooperarea competitiva” care a definit relatia dintre cei doi lideri in ultimii 20 de ani, scrie The Guardian.

Pe de alta parte, liderul turc se bucura de un succes in plan diplomatic, dupa ce a ajutat la incheierea acordului care a permis reluarea transporturilor de cereale ucrainene in Marea Neagra, iar acum si-a adus cu el la Soci mai multi ministri pentru aceasta a doua runda de discutii cu Vladimir Putin pe care o are in mai putin de trei saptamani. De altfel, la inceputul intalnirii lor, in cele cateva minute la care presa a avut acces, Putin i-a multumit lui Erdogan pentru rolul avut in negocierea reluarii transportului maritim de cereale pe Marea Neagra.

Vladimir Putin si Recep Erdogan urmau sa aiba discutii in privat si un pranz de lucru, dar nu si o conferinta de presa comuna.

Erdogan vrea sa deschida impreuna cu Putin „o noua pagina” in relatiile Turcia - Rusia

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca spera ca intalnirea sa de vineri, de la Soci, cu omologul sau rus Vladimir Putin va deschide „o noua pagina in relatiile lor”, in timp ce liderul de la Kremlin si-a exprimat speranta ca va semna un acord pentru intarirea cooperarii economice cu Turcia, relateaza AFP si Reuters, preluata de Agerpres.

Dupa discutii politice si economice „foarte productive” intre delegatiile celor doua tari, Erdogan a spus ca intrevederea sa cu Putin de la Soci „va deschide o pagina foarte diferita” in relatiile bilaterale. El a spus va discuta cu omologul sau rus in special despre evolutiile din Siria, unde Turcia vrea sa lanseze o operatiune militara impotriva militiilor kurde pe care le considera asociate Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

„Sa discutam cu acest prilej evolutiile din Siria va permite detensionarea regiunii. Solidaritatea noastra in lupta impotriva terorismului este foarte importanta”, a subliniat Erdogan.

Aflat alaturi de presedintele rus inainte sa-si inceapa discutiile tete-a-tete, seful statului turc a mai spus ca vrea sa se asigure ca lucrarile de constructie la centrala nucleara de la Akkuyu, unde este implicata compania rusa Rosatom, vor respecta „calendarul fixat”, in conditiile in care un litigiu risca sa provoace intarzieri ale acestui proiect.

Putin vrea un acord pentru „intarirea cooperarii economice” cu Turcia

La randul sau, Vladimir Putin a declarat vineri ca spera in semnarea unui acord pentru intarirea cooperarii economice cu Turcia. „Sper ca vom putea semna astazi un memorandum privind intarirea legaturilor noastre economice si comerciale”, a spus Putin, conform declaratiilor transmise de televiziunea rusa.

Liderul de la Kremluin a subliniat, de asemenea, rolul Ankarei in tranzitul gazului rusesc spre Europa, prin gazoductul TurkStream. „Partenerii europeni trebuie sa fie recunoscatori fata de Turcia pentru ca ea asigura tranzitul neintrerupt al gazului rusesc”, a mentionat Putin.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: