Vladimir Osecikin, care a fondat Gulagu.net in 2011, o organizatie din domeniul drepturilor omului care investigheaza cazurile de coruptie si tortura din Rusia, a fost ca un ghimpe in coaste pentru multi membri ai elitei rusesti, scrie CNN. Osecikin a devenit campionul mai multor oficiali rusi de rang inalt care l-au tradat pe Putin si au fugit in Occident, motivati de nedreptatile comise de Kremlin in razboiul din Ucraina. Printre ei se numara fosti generali si agenti ai serviciilor de informatii, transmite digi24.ro

Publicat:26.01.2023, 09:51

Osecikin a spus ca se pregatea sa serveasca cina cu copiii lui atunci cand a zarit punctul rosu al laserului cum dansa pe peretele camerei in care se afla. Stia ce va urma. 

Dupa ce au stins imediat luminile, Osecikin si sotia sa s-au trantit la podea impreuna cu copiii lor, grabindu-se sa se ascunda intr-o alta parte a apartamentului. Cateva minute mai tarziu, asasinul a apasat pe tragaci dupa ce l-a confundat pe unul dintre ofiterii de politie care au ajuns la fata locului cu tinta sa. 

In urmatoarele 30 de minute, copiii lui Osecikin au ramas intinsi la podea in timp ce sotia lui incerca sa ii apere de gloantele trase de atacator in timpul incidentului care a avut loc pe 12 septembrie. 

„In ultimii 10 ani am facut multe lucruri pentru apararea drepturilor omului si a altor persoane”, a spus Osecikin pentru CNN. „Dar in acel moment, am inteles ca misiunea mea de a ajuta alti oameni a creat un risc foarte mare pentru familia mea”. 

Osecikin a trait in Franta de cand a fugit din Rusia in 2015, cerand azil politic. Acum traieste sub protectia politiei.

Ofiteri FSB, fosti ministri si generali din armata, printre cei care l-au tradat pe Putin de cand a invadat Ucraina 

Vladimir Putin este foarte determinat sa ii vaneze pe cei pe care Kremlinul ii considera inamici, chiar si cand acestia nu se afla in Rusia. 

Osecikin, care a ajuns pe lista neagra a autoritatilor ruse, pe numele sau fiind emis un mandat de arestare in absenta, este pazit constant de ofiteri francezi inarmati – adresa si activitatile familiei sunt tinute secret. 

Investigarea sistemului penitenciar din Rusia a inspirat un grup de ofiteri ai FSB – succesorul KGB-ului sovietic – sa colaboreze cu activistii, motivati fiind de descoperirile „surprinzator de dezgustatoare” facute de Gulagu.net, potrivit lui Osecikin. 

Printre rusii care si-au abandonat patria dupa ce Putin a decis sa invadeze Ucraina se numara si fosti ministri si, chiar, un fost general rus – CNN a confirmat identitatea unui fost ofiter FSB si a mai multor mercenari Wagner. 

In luna ianuarie, Osecikin l-a ajutat pe un fost comandant Wagner sa fuga din Rusia pe jos, trecand granita cu Norvegia, acolo unde a cerut azil politic. Comandantul se temea pentru viata lui dupa ce a refuzat sa isi reinnoiasca contractul de mercenar. 

Libertatea, la schimb pentru informatii secrete despre Moscova 

In schimbul ajutorului oferit pentru facilitarea evadarii rusilor care vor sa scape din tara lor, Osecikin primeste informatii despre secretele Moscovei. 

Unele dintre ele au ajuns in mainile serviciilor de informatii din Europa cu care Osecikin ramane in contact permanent. 

Un fost locotenent FSB pe care Osecikin il ajuta in Europa, Emran Navruzbekov, a spus ca a pregatit directive ale FSB cu privire la operatiunile de spionaj ale Rusiei pe continentul european pentru agentiile de spionaj din Occident.

„Sefii nostri FSB le-au cerut agentilor din Europa sa afle despre mercenarii care ar merge in Ucraina. Voluntari care se duc sa lupte pentru Ucraina pe care ei ii numesc teroristi. Eu am pastrat o astfel de corespondenta”, a spus Navruzbekov. 

Un fost general rus a adus cu el documente militare, printre care planul arhitectural al unei cladiri, potrivit lui Osecikin. Generalul a incercat sa castige aprecierea Europei si spera ca autoritatile occidentale le vor considera valoroase. 

„Adevaratele intrebari sunt unde erai tu in ierarhie? Cat de de incredere erai? Cine erau persoanele de incredere din jurul tau? Ce fel de acces aveai si la ce?” a spus Michel Yakovleff, un fost general din armata franceza si comandant adjunct al operatiunilor NATO. 

„Nu suntem interesati in acel dosar. Suntem interesati de nivelul tau de acces. Si de multe ori lucrurile pe care le stii, dar pe care nu stii ca le stii sunt cele mai valoroase” pentru serviciile de informatii, a adaugat Yakovleff. 

Razboiul din Ucraina si infrangerile de pe campul de lupta i-au adus pe oficialii rusi la disperare 

Un alt dezertor, Maria Dmitrieva, in varsta de 32 de ani, a fugit din Rusia cu informatii secrete despre FSB. Femeia a spus pentru CNN ca a lucrat pentru o luna de zile ca doctor pentru FSB. 

Cand se pregatea sa fuga din tara, Dmitrieva a spus ca a inregistrat in secret mai multe conversatii cu pacientii ale caror simptome au dezvaluit secrete de stat. 

Un agent al infamului GRU – serviciul de informatii al armatei ruse – s-a intors dintr-o misiune secreta in Africa, unde se imbolnavise de malarie. Unele conversatii au dezvaluit faptul ca unii oficiali ceceni au primit imunitate juduciara, iar in altele oficialii discutau despre colapsul armatei ruse.

Fostul ofiter FSB Navruzbekov a sustinut ca disperarea legata de sansele mici de victorie ale Rusiei in razboiul din Ucraina este principalul factor care ii motiveaza pe colegii lui sa caute o cale de scapare. 

„Acum in FSB este fiecare pentru el, toata lumea vrea sa scape din Rusia. Unul din doi ofiteri FSB vor sa fuga”, a spus Navruzbekov. „Ei inteleg deja ca Rusia nu va castiga niciodata acest razboi si vor face orice ca sa gaseasca o solutie.” 

Osecikin crede ca invazia Ucrainei a fost un moment de cotitura pentru liderul de la Kremlin pentru ca a distrus decenii de stabilitate in Rusia sub conducerea sa. 

„[Putin] are foarte multi inamici in sistemul sau pentru ca acestia au lucrat cu el de mai bine de 20 de ani pentru stabilitate si bani si o viata frumoasa pentru generatiile urmatoare. Si acum, Putin a anulat aceasta perspectiva a vietii lor”, a spus Ovecikin.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.