Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, considera "imposibila" rezolvarea "problemelor celor mai presante" ca incalzirea climatica fara un dialog "eficient" intre China si SUA, a declarat vineri purtatorul sau de cuvant.

Ultimul update: 06.08.2022, 09:48 Publicat:06.08.2022, 09:48

"Potrivit secretarului general, este imposibil sa se rezolve problemele cele mai presante in lume fara un dialog si o cooperare eficienta intre cele doua tari", a declarat Stephane Dujarric, intrebat intr-o intalnire cu presa despre reactia ONU cu privire la anuntul facut de Beijing de a-si ingheta cooperarea cu Washingtonul in unele domenii, intre care incalzirea climatica.

Suspendarea dialogului asupra schimbarilor climatice de catre China cu SUA este "iresponsabila", a declarat vineri un purtator de cuvant al Casei Albe, citat de AFP.

"Sunt sigur ca ati vazut anunturile Chinei de astazi: ei vor sa intrerupa discutiile cu SUA intr-o serie de subiecte importante, inclusiv schimbarea climatica", a declarat purtatorul de cuvant al executivului american pentru probleme de securitate nationala, John Kirby.

"Ei cred ca ne pedepsesc inchizand aceste canale de comunicare", a notat el. "De fapt, ei pedepsesc lumea intreaga pentru care schimbarea climatica nu cunoaste limite geografice si nici frontiere", a adaugat Kirby. "Credem ca este fundamental iresponsabil".

"Cel mai mare poluator de gaze cu efect de sera din lume refuza acum sa discute masuri cruciale pe care este necesar sa le ia pentru a combate criza climatica, ceea ce ii afecteaza pe partenerii nostri, de la cresterea apelor in insulele Pacificului pana la incendii in Europa", a subliniat purtatorul de cuvant citat.

"Chinezii pot sa faca mult pentru a reduce tensiunile incetandu-si exercitiile militare provocatoare in jurul Taiwanului si potolindu-si tonul", a continua Kirby.

El a asigurat de asemenea ca SUA vor continua sa mentina contacte militare "la cel mai inalt nivel" cu China, in pofida faptului ca Beijingul a suspendat mai multe acorduri de cooperare, in special in acest domeniu.

"Aceste canale de comunicare pe care ei le-au inchis nu elimina complet posibilitatea ca cei mai inalti responsabili militari ai nostri sa-si vorbeasca daca este nevoie", a adaugat el.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: