Mesajul tulburator al fostului presedinte american Donald Trump, care a spus ca ar incuraja Rusia sa faca ce vrea cu orice tara NATO care nu plateste suficient, submineaza securitatea Aliantei. Declaratia a fost facuta de secretarul general al NATO. In acelasi timp, mai multi lideri politici si militari din tarile aliate si-au exprimat temerile privind potentiala realegere a lui Trump la Casa Alba.

Publicat:12.02.2024, 17:14

Seful diplomatiei europene a calificat declaratia fostului lider american drept stupida si a spus ca o alianta militara nu va functiona dupa toanele presedintelui SUA.

Josep BORRELL, SEFUL DIPLOMATIEI EUROPENE:  „Sa fim seriosi! NATO nu poate fi o alianta a la carte. In epoca in care traim, o alianta militara nu poate functiona dupa toanele presedintelui Statelor Unite: „da, nu, maine, nu, depinde”. NATO exista sau nu exista, hai sa fim seriosi.”

Actualul presedinte american, Joe Biden, a reactionat si el, calificand mesajul lui Trump ingrijorator si periculos pentru Ucraina, Polonia si tarile nordice. La randul sau, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat ca orice sugestie in sensul ca Aliatii nu se vor apara reciproc submineaza securitatea tuturor. El insa este convins ca Statele Unite vor ramane un aliat puternic in interiorul NATO, indiferent de castigatorul alegerilor prezidentiale. Comandantul trupelor SUA din Europa i-a numit pe cei care il sustin pe Trump - periculosi.

„Greu de imaginat o declaratie mai analfabeta din punct de vedere strategic. Nu intelege cum functioneaza, de fapt, NATO sau de ce este atat de important pentru interesele americane”,se arata in mesajul publicat de general.

Mai multi lideri si oficiali din intreaga lume, printre care presedintele Consiliului European si Ministrul de externe al Germaniei, au venit cu reactii dure la mesajul lui Trump. Premierul polonez a cerut ca apararea sa fie o prioritate in Uniunea Europeana.

Donald TUSK, PRIM-MINISTRUL POLONIEI:  „Din motive evidente, nimic nu poate inlocui puterea americana in ceea ce priveste securitatea lumii occidentale, dar trebuie sa trezim si Europa.”

Fostul presedintelui american, aflat in prezent in cursa electorala pentru un nou mandat la Casa Alba, a declarat sambata intr-un discurs ca ar incuraja Rusia sa faca ce vrea inclusiv oricarei tari NATO care nu-si atinge tinta de cheltuieli bugetare alocate apararii. Tratatul NATO contine o prevedere care garanteaza apararea reciproca a statelor membre in cazul in care unul dintre ele este atacat.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.