Rusia cere Statelor Unite sa retraga armele nucleare din Europa si sa distruga infrastructura asociata acestora, a declarat marti ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agentia Interfax.

Publicat:01.03.2022, 13:02

„Este inacceptabil pentru noi ca, contrar prevederilor fundamentale ale Tratatului de neproliferare a armelor nucleare, sa existe inca arme nucleare ale Statelor Unite pe teritoriul mai multor tari europene. Practica vicioasa a comunitatii nucleare persista prin misiunile cu participarea tarilor non-nucleare ale NATO”, a declarat seful diplomatiei ruse.

El a acuzat ca „in cadrul unor astfel de misiuni se elaboreaza un scenariu de utilizare a armelor nucleare asupra Rusiei".

„Este timpul ca americanii sa isi aduca acasa armele nucleare si sa eliminam complet infrastructura asociata din Europa”, a adaugat el.

Serghei Lavrov a facut comentariile la Conferintei pentru dezarmare a ONU unde a intervenit prin apel video dupa ce nu a mai putut ajunge in persoana din cauza inchiderii spatiului aerian al Uniunii Europene pentru aeronavele rusesti.

El se numara printre oficialii de la Moscova impotriva caruia atat Statele Unite cat si Uniunea Europeana si Marea Britanii au impus sanctiuni din cauza rolului sau in invadarea Ucrainei ca sef al diplomatiei ruse.

Vladimir Putin a pus in alerta maxima fortele nucleare ale Rusiei

Lavrov a mai declarat marti ca Rusia „a procedat intotdeauna si continua sa porneasca de la faptul ca nu pot exista castigatori intr-un razboi nuclear si ca acesta nu poate fi dezlantuit niciodata”.

Comentariile sale vin dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a ordonat duminica punerea in stare de „alerta maxima” a fortelor de descurajare nucleara ale Rusiei.

„Ordon ministrului apararii si sefului Statului Major sa puna fortele de descurajare ale armatei ruse in alerta speciala de lupta”, a declarat Putin intr-o intalnire cu sefii sai militari, transmisa la televiziunea de stat.

„Dupa cum vedeti, nu numai ca tarile occidentale iau masuri neprietenoase impotriva tarii noastre in dimensiunea economica - ma refer la sanctiunile ilegale pe care toata lumea le cunoaste foarte bine -, dar si inaltii oficiali ai principalelor tari NATO isi permit sa faca declaratii agresive in ceea ce priveste tara noastra”, a adaugat el.

Televiziunile rusesti au vorbit pe larg despre o posibila folosire a armelor nucleare in ultimele zile, un prezentator intreband „de ce avem nevoie de aceasta lume, daca in ea Rusia nu ar exista?”.

Sursa: