Moscova a dezmintit informatiile aparute recent in presa ucraineana legate de intentia Rusiei de a invada sudul Ucrainei pentru a obtine accesul la Nipru si a putea alimenta astfel peninsula Crimeea cu aceasta sursa de apa, informeaza agentia de stat rusa TASS, preluata de Agerpres.

Publicat:06.07.2020, 20:32

„Este o prostie absoluta si o escaladare artificiala a isteriei antirusesti in Ucraina, care in niciun caz nu ajuta la rezolvarea situatiei din sud-estul Ucrainei” (Donbas), a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Anterior, comandantul marinei militare ucrainene, contraamiralul Aleksei Neijpapa, a declarat ca Ucraina isi consolideaza flota militara si se pregateste pentru o eventuala confruntare maritima pe scara larga cu Rusia, noteaza TASS, citand ziarul ucrainean Dumskaia.net.

Neijpapa a numit inceputul reabilitarii Canalului Crimeea-Nord dinspre Federatia Rusa drept un posibil semnal de alarma ca situatia s-ar putea deteriora.

„De indata ce vom fi siguri ca s-au inceput lucrarile de reconstructie a canalului in Crimeea, cand vor incepe sa se scurga aici resurse financiare trimise de Imperiul rus (da, eu numesc asa Rusia), acesta va fi un semnal clar ca Moscova se pregateste de o confruntare pe scara larga. Si atunci va trebui sa raspundem provocarii”, a declarat Neijpapa.

Intr-un interviu recent, Ben Hodges, general american in rezerva si fost sef al armatei SUA in Europa, nu a exclus ca, in septembrie, sub pretextul unei „crize umanitare”, Kremlinul sa intreprinda o invazie militara in regiunea Herson din cauza secetei si a penuriei grave de apa in Crimeea, conform mass-media ucrainene.

Comentand aceasta declaratie, vicepremierul ucrainean pe probleme de reintegrare a teritoriilor temporar ocupate, Oleksi Reznikov, a subliniat ca armata ucraineana este pregatita sa dea o riposta in cazul in care va exista o incalcare a liniei de contact, care trece prin regiunea Herson.

Sursa: