Pavel Kamnev, directorul stiintific al uneia dintre cele mai mari companii de armament din lume si creatorul clasei de rachete Kalibr folosite de Marina Rusa, a murit luni, anunta hotnews.ro.

Publicat:09.01.2023, 20:15

„La 9 ianuarie 2023, la varsta de 86 de ani, a murit directorul stiintific al concernului Almaz-Antey, Erou al Muncii al Federatiei Ruse, Pavel Ivanovici Kamnev”, se arata intr-un comunicat de presa publicat luni de compania de stat rusa.

Infiintata prin decret prezidential de catre Vladimir Putin in 2002, Corporatia Almaz-Antey se numara intre primii 10 producatori de armament in lume, inregistrand in 2017 venituri de aproape 10 miliarde de dolari.

Serviciul de presa al companiei a mai notat ca „Kamnev a fost unul dintre pilonii complexului militar-industrial autohton, un om de stiinta in domeniul stiintei rachetelor”.

„A luat parte activ la dezvoltarea multor sisteme de rachete, a desfasurat managementul stiintific si tehnic al celei mai importante lucrari, cea privind crearea si modernizarea a zeci de arme de rachete de diferite clase pentru Fortele Terestre, Marina, Fortele Aeriene, pentru sistemele antiracheta si de aparare aeriana ale tarii, precum si exportul de arme”, mai afirma comunicatul de presa.

Kamnev s-a nascut pe 14 noiembrie 1937 la Mahacikala, capitala republicii Daghestan din Caucaz, si a absolvit Institutul de Aviatie din Moscova.

Putin l-a decorat personal pe creatorul rachetelor Kalibr

El fusese numit in aprilie 2017 in functia de director stiintific al corporatiei de stat Almaz-Antey si a condus consiliul de administratie al unui alt producator rus de armament. Vladimir Putin ii conferise titlul de „Eroul al Muncii” cu un an inainte.

Presa rusa scrie ca omul de stiinta este autorul a peste douazeci de inventii, fiind creditat inclusiv cu proiectarea rachetelor Kalibr folosite de Marina Rusiei in atacurile sale asupra Ucrainei.

Decesul sau a survenit la mai putin de saptamana dupa ce un alt inginer rus, Vladimir Nesterov, a decedat in conditii misterioase.

Nesterov era unul din cei mai buni ingineri rusi si a conceput rachetele rusesti Angara, pe care Kremlinul intentiona sa le utilizeze pentru plecari in spatiu. Datorita contributiei lui, este in curs de dezvoltare prima misiune ruseasca pe Luna.