Rusia va opri toate livrarile de gaz, petrol si carbune catre Europa in cazul unei plafonari a preturilor, propusa de Comisia Europeana. Avertismentul vine din partea presedintelui Vladimir Putin, care a calificat anuntul Bruxellesului drept o decizie stupida. Sefa Comisiei Europene a declarat ca se vrea plafonarea pretului la gazul rusesc pentru a reduce veniturile Rusiei, folosite pentru finantarea razboiului din Ucraina.

Publicat:07.09.2022, 19:49

Ursula VON DER LEYEN, SEFA COMISIEI EUROPENE: “Vom propune o plafonare a preturilor la gazele rusesti. Trebuie sa reducem veniturile Rusiei pe care Putin le foloseste pentru a finanta acest razboi atroce din Ucraina. La inceputul razboiului, gazul rusesc prin conducte reprezenta 40% din totalul gazelor importate. In prezent, procentul este de doar 9%.”

Unele tari din UE, care ar trebui sa aprobe propunerile, se tem de plafonarea preturilor la gazele rusesti in cazul in care acest lucru le-ar costa aprovizionarea tot mai redusa pe care o primesc inca de la Moscova. Ursula Von der Leyen a propus un plan cu 5 masuri pentru a ajuta Europa sa treaca de criza energetica. Pe langa plafonarea pretului gazului rusesc, UE doreste sa plafoneze veniturile producatorilor de energie care nu sunt alimentati cu gaz si propune tarilor membre sa 

reduca consumul de energie electrica in orele de varf. Vorbind in cadrul unui forum economic de la Vladivostok, Vladimir Putin a catalogat incercarile de a limita preturile petrolului si gazelor ca fiind stupide. Presedintele rus a amenintat ca va intrerupe livrarile de energie daca vor fi impuse plafoane de pret, avertizand Occidentul ca va tremura de frig la iarna.

Vladimir PUTIN, PRESEDINTELE FEDERATIEI RUSE: "Nu vom furniza nimic, daca acest lucru contrazice intereselor noastre, in acest caz economice. Nu vom furniza nici petrol, nici carbuni, nici pacura, nimic. “Nu vom furniza nimic in afara domeniului de aplicare al contractului. Si ne va mai ramane un singur lucru - ca intr-un basm rusesc binecunoscut, sa spunem:" Ingheata, ingheata coada lupului."

Ministrii energiei din tarile UE vor discuta propunerile in cadrul unei reuniuni de urgenta care va avea loc vineri.