Ministerul rus al Apararii a publicat miercuri o inregistrare video care, potrivit acesteia, arata o coloana de tancuri si vehicule militare parasind Crimeea anexata pe un pod de cale ferata dupa exercitii, transmite Reuters.

Publicat:16.02.2022, 10:32

Alte efective militare se vor intoarce la bazele lor permanente, a adaugat sursa citata.

Marea Britanie: Nu vedem nicio dovada de retragere

Marea Britanie nu a vazut pana in prezent nicio dovada ca Rusia isi retrage trupele din pozitiile din apropierea granitei ucrainene, a declarat miercuri secretarul Apararii, Ben Wallace.

"Nu am vazut pana in acest moment nicio dovada a acestei retrageri", a spus Wallace.

"Observatiile noastre fizice arata opusul unora dintre declaratiile recente venite de la Kremlin", a afirmat Wallace.

Rusia ar trebui sa fie judecata doar dupa actiunile sale atunci cand vine vorba de detensionarea tensiunilor la granita cu Ucraina, a declarat inaltul oficial britanic.

"Vom crede Rusia pe cuvant, dar ii vom judeca dupa actiunile lor", a mai spus el.

Reactia UE la anunt: "Rusia se joaca de-a una calda, una la rece”

Seful diplomatiei europene, Josep Borrell, s-a aratat miercuri foarte rezervat in legatura cu anuntul privind retragerea fotelor ruse din Crimeea, subliniind ca aceasta retragere trebuie mai intai "verificata", transmite AFP.

"Daca este adevarat, fara indoiala", ar fi un semn de destindere, a comentat el foarte prudent la postul de radio France Inter. "Este intotdeauna necesara verificarea", a adaugat Borrell.

"Exista, poate, semne incurajatoare (...), dar pe de alta parte exista si semne ingrijoratoare", a declarat Josep Borrell, referindu-se la un apel din Rusia pentru recunoasterea teritoriilor separatiste din estul Ucrainei.

Duma, camera inferioara a parlamentului rus, a votat marti pentru a-i cere presedintelui Vladimir Putin sa recunoasca aceasta independenta. Kremlinul a dat asigurari ca in prezent nu exista "nicio decizie oficiala" in acest sens, dar ca aceasta cerere "reflecta opinia populatiei ruse".

"Rusia se joaca de-a una calda, una la rece. Intr-o zi ne spune ca totul este posibil, ca se va intoarce la masa negocierilor, iar in urmatoarea trimite o escadrila in Marea Neagra", a continuat Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe.

Ucraina: Situatia e stabila

Ministrul ucrainean al Apararii, Oleksii Reznikov, a declarat miercuri ca ultimele evaluari privind amenintarile la adresa tarii sale nu contin "nimic neasteptat" si sunt in concordanta cu evaluarile anterioare.

Intr-o declaratie televizata, el a spus ca fortele armate ucrainene continua un exercitiu militar la nivel national, la unul dintre acestea urmand sa vina sa observe atasatul militar al Belarusului.

Belarusul a asigurat Kievul ca nu exista nicio amenintare militara contra teritoriului sau.

Reznikov a mai declarat miercur si ca va participa la o "reuniune virtuala" a tuturor ministrilor apararii din NATO, stabilita pentru joi.

Unele efective rusesti de langa granita ucraineana se intorc la bazele lor dupa finalizarea exercitiilor militare, a declarat marti ministerul rus al apararii.

"Noi avem o regula: nu crede ceea ce auzi, crede ceea ce vezi”, a replica seful diplomatiei ucrainene, Dmitro Kuleba.

Presedintele american Joe Biden a declaratca inceputul retragerii anuntat de Moscova ar fi un lucru ”pozitiv”, dar a fost inca verificat, adaugand ca, dimpotriva, aceste trupe, estimate acum la „mai mult de 150.000” de soldati, au ramas intr-o „pozitie de amenintare”.

Sursa: