Rusia este gata sa continue dialogul cu SUA si NATO si va incheia „o parte” din manevrele militare din regiune care au provocat temeri referitoare la o posibila invazie a Ucrainei, i-au transmis lui Vladimir Putin ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, si ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, conform The Moscow Times.

Publicat:14.02.2022, 18:34

Declaratiile inaltilor oficiali rusi marcheaza o modificare a tonului folosit de Moscova intr-un moment de crestere a ingrijorarilor referitoare la o invazie iminenta a Ucrainei de catre Rusia, mentioneaza publicatia citata.

Practic, Rusia a sugerat luni ca este gata sa continue dialogul cu Vestul, in incercarea de a dezamorsa actuala criza de la granita cu Ucraina, informeaza Reuters

„Cred ca posibilitatile pe care le avem sunt departe de a fi fost epuizate. In acest moment, as sugera sa continuam pe aceasta cale si le dezvoltam (posibilitatile)”, i-a transmis ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, presedintelui rus, Vladimir Putin, despre discutiile cu Statele Unite pe aceasta tema.

Astfel, Lavrov a sugerat „continuarea si intensificarea dialogului” (cu SUA) dar a adaugat ca „aceste convorbiri in mod clar nu pot continua la nesfarsit”.

In urma cu doua zile, acelasi Lavrov a acuzat Washingtonul ca duce „o campanie de propaganda” despre posibila agresiune rusa, in timpul unei convorbiri telefonice cu secretarul de stat al Statelor Unite Antony Blinken, a anuntat sambata Ministerul de Externe rus

Intr-o intrevedere separata cu Putin, ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, a precizat ca amplele manevre navale rusesti - desfasurate concomitent in mai multe regiuni si care au implicat aproape intreaga flota a Federatiei Ruse -  se apropie de sfarsit.

„Unele exercitii se apropie de final, altele se vor incheia in viitorul apropiat”, i-a transmis Soigu presedintelui Putin.

Soigu nu a precizat daca „exercitiile” la care a facut referire includ si manevrele militare din Belarus.

Soldatii rusi si bielorusi au inceput saptamana trecuta in vestul Belarusului ample manevre militare comune care se vor desfasura pe durata a 10 zile. In jur de 30.000 de militari rusi participa la aceste jocuri de razboi, ceea ce reprezinta cea mai mare desfasurare de trupe ale Moscovei pe teritoriul Belarusului de la finalul Razboiului Rece si pana in prezent,

Conform Casei Albe, Rusia poate invada oricand Ucraina, iar cel mai probabil scenariu e ca invazia va incepe cu un bombardament. Concomitent, Statele Unite au cerut cetatenilor americani aflati in Ucraina sa paraseasca tara inainte sa fie prea tarziu, mai precis in cel mult 48 de ore. Cu toate acestea, americanii spun ca inca nu au renuntat la calea diplomatica de rezolvare a conflictului.

Sursa: