Un fenomen atmosferic extrem de rar a fost surprins in Finlanda de creatoarea de continut si fotografa italiana Rebecca Paviola, relateaza Newsweek, transmite digi24.ro

Publicat:26.01.2023, 09:35

„Eram in apropiere de Lacul Inari si doar ce ma trezisem”, a povestit Paviola. „Am deschis usa de la camera si am zarit acest spectacol pe cer. Arata ca un tablou!” 

Cunoscuti si sub numele de nori de sidef datorita stralucirii lor iridescente de curcubeu, norii stratosferici polari sunt un fenomen atmosferic care se formeaza la temperaturi extrem de joase – la sub -77 de grade Celsius – in stratosfera, intre 15.000 si 25.000 de metri altitudine.   

Foarte putini nori se formeaza la aceasta altitudine pentru ca este foarte putina umiditate in aer, ceea face ca acest fenomen sa fie unul foarte neobisnuit. „Nu am vazut niciodata un spectacol asemanator”, a spus Paviola. 

In timpul unei ierni arctice normale, norii stratosferici polari nu apar decat de vreo doua sau trei ori. Fenomenul are loc atunci cand putina apa din stratosfera se amesteca si formeaza cristale de gheata minuscule care plutesc inspre norii subtiri si serpuitori. 

Efectul de difractie si interferenta acestor cristale cu lumina este ceea ce produce luciul diafan si iridescent.

Culorile sunt vizibile in special la rasarit si apus, atunci cand norii de dedesubt sunt gri. Paviola a spus ca spectacolul de lumini a fost vizibil pentru doar doua ore la rasarit. 

In ciuda frumusetii fenomenului, norii pot contribui la descompunerea stratului de ozon al Pamantului care ne protejeaza de radiatia periculoasa a Soarelui. 

Stratul de ozon a inceput sa se refaca dupa adoptarea protocolului de la Montreal din 1987 pentru eliminarea clorofluorocarburilor care reactioneaza similar cu stratul de ozon, Forumul Economic Mondial estimand ca acesta s-ar putea reface complet pana in 2050.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.  

Sursa video: Instagram/ rebecca.paviola