Statele Unite au evacuat deja aproape 400 de turisti americani de pe nava.

Publicat:17.02.2020, 08:16

Bilantul epidemiei a ajuns in aceasta noapte la peste 71.000 de cazuri confirmate si peste 1.770 de decese.

Cheryl Molesky, turist american de pe nava Diamond Princess: „Asta a fost, suntem pe cale sa iesim in lumea larga, asa ca trebuie sa-mi pun masca si sa o iau din loc.”

Dupa 11 zile petrecute in izolare la bordul navei Diamond Princess, Cheryl si Paul Molesky se pregatesc sa coboare la tarm.

Statele Unite au obtinut de la autoritatile japoneze permisiunea de a-i evacua pe cei aproape 400 de cetateni americani aflati la bordul navei - cu cateva zile inainte sa expire perioada de carantina.

Autoritatile americane au organizat evacuarea propriilor cetateni din cauza riscului ridicat de infectie cu noul coronavirus, risc la care erau expusi toti cei aflati in spatiul inchis al navei de croaziera.

Sub supravegherea oficialilor japonezi si americani imbracati in costume de protectie, oamenii au fost legitimati.

Dupa ce au trecut de filtre, pasagerii navei au fost imbarcati in mai multe autobuze puse la dispozitie de armata japoneza si dusi direct la aeroport, unde au fost preluati de doua curse charter cu destinatia Statele Unite.

Calvarul turistilor americani nu se va incheia prea curand: vor sta inca 14 zile in carantina, intr-o baza militara din California.

American: Am stat in carantina aproape 14 zile pe nava. Ni s-a spus ca daca este sa se intample ceva, se va intampla in aceste 14 zile. Noi nu am patit nimic. Multi dintre cei de pe vas sunt sanatosi. Acum ne duc acasa, dar ne spun ca mai urmeaza 14 zile de carantina.”

Alti cetateni americani sunt insa nevoiti sa ramana in Japonia. E cazul sotilor Frasure: ea a fost diagnosticata cu noul coronavirus si a fost mutata intr-un spital japonez, iar sotul ei nu va pleca spre Statele Unite.

Israelul a pus la cale o operatiune similara de evacuare, pentru propriii cetateni. Cat despre pasagerii din alte tari, intre care sunt si 16 romani, guvernul japonez a decis sa ridice carantina cel mai devreme miercuri, daca testele raman in continuare negative.

Carantina de pe nava se va termina peste doua zile

Shinzo Abe, prim-ministrul japonez: Vor fi verificati din nou la finalul celor 14 zile de observare a starii de sanatate si, daca nu sunt probleme, vor fi debarcati de pe nava incepand cu data de 19 februarie.

La nivel mondial, numarul cazurilor confirmate de infectare cu noul coronavirus a fost in scadere, in ultimele zile. Potrivit autoritatilor chineze, aproape 10.000 de pacienti au fost declarati vindecati si externati din spitale.

Vesti bune vin si din Europa: Germania si Belgia i-au externat pe cetatenii adusi in urma cu doua saptamani din Wuhan si pusi in carantina pentru a elimina orice suspiciuni de infectie.

Romanul infectat pe nava este in stare buna

Romanul infectat cu noul coronavirus in Japonia este in stare buna si stabila.

Anuntul a fost facut duminica seara de ministrul sanatatii, Victor Costache, care a precizat ca si starea de sanatate a celorlalti 16 romani ramasi pe nava de croaziera Diamond Princess este buna.

Sursa: