Procesul unui fost angajat al politiei si fortelor armate suedeze acuzat alaturi de fratele sau de spionaj in favoarea Rusiei a inceput vineri, anunta Reuters.

Publicat:25.11.2022, 13:05

Procurorii suedezi au anuntat mai devreme in cursul acestei luni ca rechizitoriul intocmit ii acuza pe cei doi de actiuni indreptate impotriva sistemului de informatii si securitate a tarii.

Cei doi barbati suedezi, in varsta de 42 si 45 de ani, au fost arestati anul trecut si au negat toate acuzatiile care li se aduc.

Ei sunt suspectati ca au furnizat timp de peste un deceniu informatii clasificate Directoratului principal de spionaj (GRU) al Rusiei.

Fratele mai in varsta este acuzat de asemenea de neglijenta grava in gestionarea informatiilor secrete, potrivit procurorilor.

Anton Strand, avocatul fratelui mai in varsta, a declarat joi ca clientul sau continua sa nege acuzatiile.

„El a lucrat in diferite pozitii pentru guvernul suedez si si-a dat mereu silinta sa isi faca bine treaba intr-un mediu foarte dificil”, a declarat avocatul.

Inca un caz de spionaj in Suedia, tot in favoarea Rusiei
O tara neutra timp de secole, Suedia a cerut mai devreme in cursul acestui an sa fie primita in NATO in contextul ingrijorarilor de securitate provocate de invazia ruseasca din Ucraina.

Este asteptat ca procesul celor doi barbati acuzati de spionaj sa aiba loc in mare parte in spatele usilor inchise din cauza ingrijorarilor legate de securitatea nationala.

Procurorul sef al Unitatii de Securitate Nationala a Suediei, Per Lindqvist, a descris cazul ca fiind foarte dificil de investigat, adaugand ca barbatii sunt suspectati de „infractionalitate extrem de grava care vizeaza sistemul de informatii si securitate al Suediei”.

Intr-un caz separat, politia suedeza a arestat saptamana trecuta doua persoane suspectate de spionaj. Una dintre acestea este suspectata ca a spionat atat in Suedia, cat si o alta tara nespecificata.

Politia suedeza nu a precizat nici daca cele doua persoane sunt cetateni suedezi sau ai altei tari.

Insa cotidianul suedez Aftonbladet a scris ca ar fi vorba despre un cuplu casatorit de rusi in varsta de 60 de ani, proprietari ai unei companii de componente electronice.

Potrivit presei suedeze, barbatul ar fi suspectat de spionaj si sotia sa de complicitate, a mai scris Aftonbladet.

Sursa: