Ninsorile abundente căzute peste noapte au paralizat miercuri mai multe autostrăzi importante din sudul Suediei, blocând automobiliştii şi şoferii de camioane timp de peste 10 ore, relatează hotnews.ro.

Publicat:04.04.2024, 08:58

După un sfârşit de săptămână primăvăratic, Suedia s-a confruntat cu o răcire bruscă a vremii şi ninsori abundente în cea mai mare parte a sudului ţării, în noaptea de marţi spre miercuri, ceea ce a luat prin surprindere mulţi şoferi.

Sute dintre aceştia au fost blocaţi timp de ore întregi pe mai multe drumuri importante, obligându-l pe ministrul infrastructurii, Andreas Carlson, să părăsească o întâlnire cu omologii săi la Bruxelles şi să se întoarcă acasă pentru a gestiona criza.

„Faza acută a crizei” a trecut, iar traficul a fost reluat pe majoritatea rutelor, a anunţat Carlson într-o conferinţă de presă, miercuri seara. De asemenea, el a cerut şoferilor care şi-au montat din nou anvelopele de vară să nu circule pe drumurile acoperite de zăpadă „în niciun caz”.

Ministrul a făcut un apel similar şi „către şoferii de camioane care nu au cauciucurile potrivite pentru condiţii de iarnă”.

„O mare parte din blocajele drumurilor din ultimele 24 de ore au fost cauzate de vehiculele grele care au rămas înţepenite”, a declarat Carlson. Este prea devreme pentru a spune ce a mers prost, dar este „evident” că întreţinerea drumurilor ar putea fi îmbunătăţită, a adăugat el.

Şoferii de camioane au criticat guvernul pentru că îi consideră vinovaţi pentru blocaje, iar reprezentanţii opoziţiei au acuzat guvernul că nu a acţionat la timp.

Guvernul a fost „la fel de invizibil” ca şi în timpul unui episod similar de la începutul lunii ianuarie, a declarat Lena Hallengren, liderul social-democraţilor din Parlament. „Guvernul este încă în vacanţă de Paşte?”, a adăugat ea într-un mesaj postat pe X.