Noul guvern polonez condus de Donald Tusk intentioneaza sa inceapa discutii cu Germania pentru a solutiona problema despagubirilor pentru pagubele suferite de Polonia in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, relateaza marti agentia DPA, scrie hotnews.ro

Publicat:13.02.2024, 12:43

Tusk a declarat luni la Berlin, dupa intrevederea cu cancelarul german Olaf Scholz, ca in sens juridic si formal chestiunea despagubirilor de razboi este inchisa de multi ani.

„Chestiunea reparatiilor materiale, financiare si morale nu a fost incheiata niciodata”, a adaugat insa el.

Tusk a subliniat ca, spre deosebire de guvernul precedent condus de Partidul Lege si Justitie (PiS), el doreste sa lucreze cu cancelarul Scholz „pentru a cauta forme de cooperare care nu vor fi fatale pentru relatiile bilaterale in viitor”.

Ce despagubiri a cerut guvernul Poloniei Germaniei pentru Al Doilea Razboi Mondial
Guvernul PiS, care s-a aflat la putere din 2015 pana la jumatatea lui decembrie 2023, solicitase peste 1.300 miliarde de euro de la guvernul german in octombrie 2022 drept despagubiri pentru pagubele suferite de Polonia in Al Doilea Razboi Mondial.

Executivul polonez a argumentat, printre altele, ca tari occidentale ca Franta si Olanda beneficiasera de un tratament mai bun decat Polonia in perioada postbelica.

La Conferinta de la Potsdam din 1945, cele patru puteri invingatoare (SUA, Regatul Unit, Franta si Uniunea Sovietica) au convenit ca Uniunea Sovietica sa fie compensata din zona ocupata de sovietici in estul Germaniei si ca Polonia va primi o parte. Se estimeaza ca pana in 1953 aproximativ 3.000 de fabrici fusesera dezmembrate si produsele aditionale din productia in desfasurare fusesera indepartate.

Totusi, Varsovia a precizat ca Polonia a fost nevoita sa compenseze pentru partea sa furnizand carbune catre Uniunea Sovietica. Pe de alta parte, guvernul german considera inchisa problema despagubirilor de razboi si evoca tratatul oficial privind consecintele unificarii Germaniei asupra politicii externe, proces in care Polonia nu a fost implicata.

Berlinul a respins oficial cererea formulata de guvernul anterior al Poloniei la inceputul anului trecut.