Noul prim-ministru al Finlandei, Sanna Marin, in varsta de 34 de ani, a solicitat introducerea unui program de lucru flexibil in tara, cu patru zile lucratoare pe saptamana, in care angajatii vor petrece 6 ore la locul de munca, potrivit Daily Mail.

Publicat:06.01.2020, 13:53

Sanna Marin este, la 34 de ani, al doilea cel mai tanar sef de guvern din lume. Aceasta, la randul ei parinte, a declarat ca scopul modificarilor este de a permite angajatilor sa petreaca mai mult timp cu familia, potrivit Daily Mail. „Consider ca oamenii merita sa stea mai mult timp cu familiile lor, cu cei dragi, ocupandu-se de hobby-uri si de alte aspecte ale vietii, cum ar fi cultura.”

Inainte ca Marin sa devina prim-ministru, a ocupat functia de ministru al Transporturilor in Finlanda, perioada in care a sustinut in repetate randuri ca micsorarea orelor petrecute la munca ar imbunatati raportul si productivitatea angajatilor. In prezent, norma de lucru obisnuita a finlandezilor este de opt ore pe zi, cinci zile pe saptamana.

Propunerea a fost primita cu entuziasm de ministrul educatiei Li Andersson, liderul Aliantei de Stanga. „Este important sa le permiteti cetatenilor finlandezi sa lucreze mai putin. Nu este vorba de a guverna intr-un stil feminin, ci de a oferi ajutor si de a tine promisiunile facute alegatorilor.”

In Suedia, tara vecina, in care a fost introdusa in 2015 ziua de lucru de sase ore, rezultatele au aratat ca angajatii erau mai fericiti si mai productivi.

Sanna Marin a fost aleasa in functia de conducere a guvernului finlandez la inceputul lunii decembrie.

Sursa: