Preturile cresc vertiginos in intreaga Europa, dar nu si in Basilicata, o regiune din sudul Italiei unde locuitorii vor putea acum beneficia de o noua lege semnata de guvernatorul Vito Bardi, relateaza La Stampa.

Publicat:26.08.2022, 08:09

Datorita compensatiilor, incepand din luna octombrie, costul gazului din facturile tuturor rezidentilor va fi redus semnificativ.

„In Basilicata avem zacaminte importante de petrol si gaze. Depozite de care beneficiaza intreaga comunitate nationala. Insa, pe langa beneficii, exista si costuri in ceea ce priveste mediul, limitarea activitatilor de productie si asa mai departe. Aceste costuri sunt compensate si monetizate de companiile care extrag in zona si sunt platite regiunii Basilicata”, a declarat Bardi.

„Intrucat e vorba de costuri care ii afecteaza pe rezidenti, mi s-a parut corect sa le si restituim acestora o mare parte din aceste despagubiri”, a adaugat el.

„Am facut aceasta lege in favoarea familiilor si a organismelor publice, pentru mediul de afaceri inca mai lucram la gasirea unei solutii. Ne-am dori sa intervenim si in favoarea companiilor, dar avem nevoie de reglementari”, a explicat guvernatorul italian.

Bardi a inceput zilele trecute negocierile cu societatile lider in sectorul hidrocarburilor (Eni, Total si Shell), conditionand extractia de „compensatiile pentru mediu” care se acorda teritoriului pentru ca acesta trebuie sa suporte neplacerile cauzate de foraj.

Ce facturi de gaz vor plati familiile din Basilicata?
Unele cheltuieli, precum cele de transport si taxele nu vor disparea din contul facturii. Cu toate acestea, reducerea va fi semnificativa.

„Tocmai am semnat legea care prevede ca tuturor locuitorilor din Basilicata gazul sa le fie oferit gratis”, spune Bardi.

Legea prevede ca „in aplicarea principiului eficientei si economisirii energiei, pentru a atenua efectele negative ale crizei energetice la nivel regional si pentru a favoriza procesul de reaprovizionare a teritoriului lucan, Regiunea dispune punerea in valoare a resurselor naturale de gaze, asigurand furnizarea gratuita pentru utilizatorii casnici ai rezidentilor din Regiunea Basilicata, administratiile publice regionale, cu exceptia organismelor economice publice si autoritatilor regionale locale.

Acoperirea financiara a interventiilor este cuantificata in maximum 60 milioane euro pentru anul 2022 si in maxim 200 milioane euro pentru anii 2023 si 2024.

Autoritatile locale estimeaza ca de masura se vor bucura 110.000 de familii.

Sursa: