Donald Trump l-a sustinut luni pe presedintele Partidului Republican din Carolina de Nord, Michael Whatley, ca viitor presedinte al Comitetului National Republican (RNC), iar pe nora sa, Lara Trump, in calitate de copresedinte, incercand sa-si consolideze controlul asupra organizatiei in timp ce se apropie de nominalizarea la alegerile prezidentiale, potrivit Reuters, scrie hotnews.ro

Publicat:13.02.2024, 10:26

Lara Trump, sotia lui Eric Trump - al treilea copil al lui Donald Trump -, este unul dintre cei mai activi sustinatori ai socrului sau. Ea este prezenta frecvent la emisiunile de stiri conservatoare si a cochetat cu o candidatura pentru un loc in Senatul SUA in Carolina de Nord, in 2022. Trump a lucrat indeaproape cu fiica sa Ivanka si cu alti membri ai familiei si in timpul mandatului sau la Casa Alba.

Trump, favorit pentru a deveni candidatul partidului si a-l infrunta pe presedintele democrat Joe Biden in alegerile prezidentiale din noiembrie, a declarat ca are nevoie ca RNC sa isi desfasoare activitatea „fara cusur” si sa fie „un bun partener” al campaniei sale pentru alegerile din 2024.

„Nora mea foarte talentata”

Miscarea de a-l sustine pe Michael Whatley urmeaza dupa saptamani de relatari din presa care indicau ca Trump a devenit nemultumit de actuala presedinta, Ronna McDaniel, din cauza strangerii slabe de fonduri si a performantelor partidului la urnele de vot.

Surse declarasera saptamana trecuta pentru Reuters ca McDaniel vrea sa se retraga dupa alegerile primare din Carolina de Sud din 24 februarie, unde Trump este favorit, desi este statul unde a fost guvernatoare singura sa contracandidata, Nikki Haley.

In timpul mandatului lui McDaniel, Trump a fost invins in 2020, iar partidul a inregistrat o performanta mai slaba decat se astepta la alegerile de la mijlocul mandatului din 2022.

„Cred ca prietenul meu Michael Whatley ar trebui sa fie urmatorul lider al RNC. Michael a fost alaturi de mine de la inceput, a facut o treaba grozava in statul sau natal, Carolina de Nord.

Nora mea foarte talentata, Lara Trump, a fost de acord sa candideze la functia de copresedinte al RNC ... Ea mi-a spus ca vrea sa accepte aceasta provocare si ca ar fi minunat”, a declarat Donald Trump.

Regulile partidului impun ca in cele doua roluri de top sa existe un barbat si o femeie.

Ca parte a remanierii conducerii republicane, Trump a declarat ca Chris LaCivita, un co-manager al campaniei sale, va ocupa functia de director de operatiuni al RNC. LaCivita este un vechi agent politic care a lucrat la RNC si in timpul cursei din 2016, ajutand la zadarnicirea unei contestatii fata de nominalizarea lui Trump in cadrul Conventiei republicane.

McDaniel va continua sa depuna eforturi pentru ca Biden sa fie invins in aceasta toamna, a declarat luni un purtator de cuvant al RNC dupa declaratia lui Trump, adaugand: „Nimic nu s-a schimbat si nu va exista nicio decizie sau anunt privind planurile viitoare pana dupa Carolina de Sud".

Steve Scheffler, un membru al Comitetului National Republican din Iowa, a declarat ca se asteapta ca lista de conducere sustinuta de Trump sa fie aprobata de majoritatea celor 168 de membri ai organismului, care sunt responsabili de selectarea oficiala a presedintelui partidului.

In declaratia sa, Trump a spus ca se asteapta ca RNC, care joaca un rol vital in mobilizarea resurselor si in atragerea alegatorilor, sa actioneze, de asemenea, pentru a „asigura alegeri corecte si transparente" - un indiciu voalat la afirmatiile sale false potrivit carora a pierdut in 2020 din cauza fraudei.