Turcia „nu a inchis usa” aderarii Suediei si Finlandei la NATO, dar vrea negocieri cu tarile nordice si o reprimare a activitatilor pe care Ankara le considera teroriste, in special la Stockholm, a spus un purtator de cuvant al presedintelui Tayyip Erdogan.

Publicat:14.05.2022, 17:49

„Nu inchidem usa. Dar, practic, ridicam aceasta problema, ca pe o chestiune de securitate nationala pentru Turcia”, a spus pentru Reuters Ibrahim Kalin, principalul consilier pentru politica externa al presedintelui turc, citat de The Guardian.

Erdogan i-a luat prin surprindere pe membrii NATO si pe cele doua tari nordice care doresc sa adere la alianta, spunand vineri ca nu se poate ca Turcia sa sustina extinderea aliantei, deoarece Finlanda si Suedia sunt „casa multor organizatii teroriste”.

Orice tara care doreste sa se alature Aliantei Tratatului Atlanticului de Nord are nevoie de votul unanim al statelor membre. SUA si alte state membre au incercat sa clarifice pozitia Ankarei.

Kalin a spus ca militanti ai Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) – desemnat ca organizatie terorista de Turcia, Statele Unite si Uniunea Europeana – strang fonduri si recruteaza membri in Europa si ca prezenta lor este „puternica, deschisa si recunoscuta”, mai ales in Suedia.

„Ceea ce trebuie facut este clar: trebuie sa nu mai permita existenta publicatiilor, activitatilor, organizatiilor, indivizilor si altor tipuri de prezenta PKK in acele tari”, a spus consilierul.

„Aderarea la NATO este un proces. Vom vedea cum merg lucrurile. Dar acesta este primul punct pe care vrem sa-l aducem in atentia tuturor aliatilor, precum si a autoritatilor suedeze. Desigur, vrem sa avem o discutie, o negociere cu omologii suedezi”, a adaugat el.

Vorbind despre intentia celor doua tari de a se alatura NATO, Erdogan a spus vineri ca „nu vrea sa se repete aceeasi greseala ca cea comisa prin aderarea Greciei”, acuzand Suedia si Finlanda ca „gazduiesc teroristi ai PKK”, Partidul Muncitorilor din Kurdistan.

„Nu avem un aviz pozitiv”, a insistat Erdogan.

Reactia Turciei este prima voce discordanta in cadrul NATO in legatura cu perspectiva aderarii Finlandei si Suediei la Alianta Nord-Atlantica.

Sursa: