Un fost ministru al Economiei din Kazahstan, este judecat pentru că și-a ucis în bătaie soția. El a lovit-o fără milă la un restaurant din Astana, iar imaginile au fost fost difuzate în instanță. Fostul funcționar nu pledează vinovat pentru o crimă premeditată cu o deosebită cruzime, dar admite că este implicat în moartea soției sale. Vă avertizăm că urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.

Publicat:04.04.2024, 18:54

Kuandîk Bişimbaev, în vârstă de 43 de ani, fost ministru al Economiei și consilier al ex-preşedintelui Nursultan Nazarbaev, este judecat de un tribunal din Astana. El este acuzat de „torturi fizice şi psihice” şi de „uciderea cu deosebită cruzime” a soţiei sale.Tragedia a avut loc în noiembrie 2023 într-un restaurant din Astana.

Între cei doi a izbucnit un conflict după ce femeia s-a întors de la un concert unde a mers cu prietena sa. Potrivit anchetatorilor, in holul restaurantului Bișîmbaev a lovit-o pe femeie cu pumnii în cap. Imaginile de pe camerele de supravgehere, prezentate în instanță, arată cum femeia cade la podea, după care bărbatul  o lovește cu picioarele.  

„Atrageți atenția el se dă la o parte, se oprește și spune ceva.”

Încercând să scape, femei fuge într-una dintre cabinele VIP ale restaurantului, dar Bișîmbaev doboară ușa și o ucide în bătaie.
Toată cearta și loviturile au durat nu mai puțin de 8 ore. Ancheta susține că fostul ministru i-a cerut proprietarului restaurantului, care este fratele său, să șteargă înregistrările de pe camerele de supraveghere.

Kuandîk BIȘÎMBAEV, FOST MINISTRU AL ECONOMIEI DIN KAZAHSTAN: „Am început să avem o ceartă serioasă. Ea m-a atacat cu pumnii și mi-a rupt cămașa. Apoi nu m-am putut abține și i-am dat câteva palme peste față.”

Potrivit expertizei medico-legale decesul femeii a survenit ca urmare a unui traumatism craniocerebral închis. Pe acest caz au fost deja 3 ședințe, în care fostul ministru a povestit în detalii despre ziua în care și-a omorât soția.În sală se afla mereu mama și fratele victimei. La una din ședințe mama nu și-a putut stăpâni emoțiile și a început să-l acuze pe Bișîmbaev.

„Tu o băteai! Cum poți să spui așa ceva? Ei nu mi-au arătat-o! Eu trebuie sa trăiesc cu asta doar pentru acest copil. Tu ai ucis-o câteva ore.  

Procuratura a declarat în instanță că bărbatul a fost obsesiv de gelos, a controlat toate apelurile telefonice ale soției sale, i-a interzis să lucreze și a folosit sistematic violența fizică împotriva ei. Bișîmbaev a spus că nu pledează vinovat pentru o crimă premeditată cu o deosebită cruzime, dar admite că este implicat în moartea ei. Moartea soţiei lui Bişimbaev a provocat o undă de şoc în Kazahstan, ţară cu 20 milioane de locuitori, unde societatea rămâne în mare parte patriarhală.

Conform autorităţilor, anual se înregistrează peste 80 de feminicide în Kazahstan, însă Naţiunile Unite evocă cifra de 400 de femei ucise în fiecare an.

Kuandîk Bişimbaev ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare fără posibilitate de eliberare condiţionată. Internauții cer închisoare pe viață pentru fostul ministru.