Un mic magazin de suvenire din Minsk a devenit victima marii politici. Totul din cauza meme-urilor, pe care proprietarii magazinului au decis sa le imprime pe tricouri si chipiuri. Mesajele l-au suparat tare pe Alexandr Lukasenko, iar magazinul a fost inchis.

Publicat:30.06.2020, 17:07

Proprietarii acestui magazin din Minsk au decis sa fie in trend. Cum toti belarusii discuta in aceste zile despre politica, iar prezidentialele din august au cuprins mediul online, acestia au facut suvenire din meme-urile internautilor.

Pavel BELOUS, PROPRIETAR MAGAZIN: ”Ne-a venit asa o idee simpla cu cuvantul “psihoza”, in aceasta primavara referendu-se la toate evenimentele care aveau loc in Belarus, in primul rand legate de Coronavirus, Lukasenko spunea ca totul este o “psihoza”. Si la noi e psihoza, si in lume.”

Ulterior cateva sondaje online au aratat ca actualul presedinte Alexandr Lukasenko ar obtine doar 3% la alegeri.

Pavel BELOUS, PROPRIETAR MAGAZIN: ”Noi am combinat aceste 3% cu  cuvantul “psihoza” si le-am propus oamenilor, carora le-a placut acest design, sa comande online. Ne-am pomenit cu un val imens de comenzi.”

A urmat si un val de controale de la un sir de institutii de stat, asa ca magazinul a fost inchis. Intre timp meme-urile de pe triocouri si chipiuri au inceput sa fie scrise peste tot: pe asflat, in lift, pe garduri si au ajuns desigur si la urechile lui Alexandr Lukasenko.

Alexandr LUKASENKO, PRESEDINTELE BELARUS: ” Voi ati scris deja Sasha 3% pe tricouri? Voi chiar credeti ca  presedintele are 3%? “Taracan mustacios” si altele. Eu, totusi, sunt presedinte. Nici intr-o tara nu este permis sa insulti oamenii.”

Dupa aceste declaratii proprietarii magazinului au inteles de unde au venit controalele. Presedintele Alexandr Lukasenko nu neaga ca unele ordine ce tin de anchetarea si retinerea unor persoane sunt date de el personal.

Alexandr LUKASENKO, PRESEDINTE BELARUS: Da, eu le-am dat un semnal cu Tihanovskii. Am facut ceva gresit? Eu imi faceam griji pentru tara mea, de care eu inca raspund. Alegerile vor fi foarte interesante, iar dupa alegeri va fi si mai interesant. Eu va promit asta.”

Lukasenko a recunoscut ca si fostul bancher si pretendent la functia de presedinte Victor Babariko, tot la ordinul sau a fost retinut. Ieri controale au inceput si la compania condusa de Valerii Tipkalo, un alt pretendent cotat cu sanse mari in alegeri.

Vitalii TIGANKOV, ANALIST POLITIC: ”Daca acesti candidati ar fi fost in libertate, Lukasenko s-a speriat, ca ar fi urmat proteste in masa, demonstratii si mitinguri, dar cum nu este omul, nu este nici problema.”

De la inceputul lunii iunie in Belarus au fost retinute 360 de persoane, activisti politici sau simpli cetateni care participau la pichetele de colectare a semnaturilor. Potrivit Comisiei Electorale de la Minsk, 7 pretendenti au adunat semnaturile necesare, insa nu s-a anuntat cine va fi inscris in cursa electorala pentru prezidentiale. Alegerile din Belarus vor avea loc pe 9 august.