Politia spaniola a arestat miercuri un barbat in varsta de 74 de ani banuit ca a trimis scrisori-capcana la ambasadele Ucrainei si SUA, la biroul premierului spaniol Pedro Sanchez si unui producator de arme, in noiembrie si decembrie anul trecut, a anuntat Ministerul spaniol de interne, transmite digi24.ro

Publicat:25.01.2023, 18:35

Barbatul, care este cetatean spaniol, a fost retinut in orasul nordic Miranda del Ebro, scrie Agerpres. Politia i-a perchezitionat locuinta situata intr-un bloc dintr-un cartier muncitoresc, a mentionat ministerul intr-un comunicat, fara a da alte detalii. 

Barbatul a lucrat la primaria din Vitoria, un oras important aflat in apropiere, din 2013 fiind pensionar, a declarat pentru Reuters un reprezentant al municipalitatii. 

Ministrul de interne Fernando Grande-Marlaska a afirmat in fata presei la Vitoria ca ancheta continua si a refuzat sa comenteze informatiile in sensul ca in spatele atacurilor s-ar putea afla o grupare militanta din Rusia. 

Potrivit comunicatului politiei, "se pare ca persoana arestata a fabricat si trimis singura dispozitivele explozive", dar "politia nationala nu exclude participarea ori influenta altor persoane". 

La deschiderea uneia dintre cele sase scrisori-capcana, adresata ambasadorului Ucrainei in Spania, insarcinatul cu securitatea al reprezentantei diplomatice a fost ranit usor la mana dreapta, pe 30 noiembrie, celelalte scrisori fiind interceptate de serviciile de securitate. Justitia spaniola a deschis imediat o ancheta pentru presupuse acte de "terorism". 

Intr-un articol publicat duminica, New York Times a scris, citand responsabili americani, ca serviciile de informatii americane si europene banuiesc ca in spatele scrisorilor capcana s-ar afla un mic grup paramilitar rus denumit Miscarea imperiala rusa, inscris din 2020 pe lista americana a organizatiilor teroriste si care ar fi actionat la comanda serviciului rus de informatii militare GRU.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.