Justitia rusa l-a condamnat marti in apel la cinci de inchisoare cu executare pe profesorul si politologul rus Boris Kagarlitkii, judecat pentru „apeluri publice la terorism”, au informat agentiile de presa ruse, transmite digi24.ro.

Publicat:13.02.2024, 17:53

Condamnat initial in decembrie la plata unei amenzi de circa 6.160 de euro, Kagarlitkii, profesor la universitatea de cercetare „Scoala Superioara de Economie” (HSE) de la Moscova, a primit in urma unui proces in apel la un tribunal militar din regiunea Moscovei o pedeapsa si mai aspra, de cinci ani de inchisoare cu executare. 

Tribunalul militar de apel a decis „sa anuleze decizia tribunalul de prima instanta si sa-l condamne pe Kagarlitkii la o pedeapsa cu executare de cinci ani de detentie intr-o colonie penitenciara”, a declarat pentru presa avocatul politologului, Serghei Ierohov, citat de agentia de presa oficiala TASS. 

Boris Kagarlitkii, autor a numeroase articole si studii asupra miscarii politice de stanga din Rusia si din lume, a fost arestat chiar in sala de audieri, potrivit agentiilor de presa ruse. 

Politologul de 65 de ani a respins mereu aceste acuzatii impotriva sa 

Inculpat pentru „apeluri publice la activitati teroriste, cu recurgere la internet”, si plasat in arest provizoriu in iulie 2023, politologul de 65 de ani a respins mereu aceste acuzatii impotriva sa. 

In decembrie, Tribunalul militar al districtului Vest l-a declarat „vinovat”, insa l-a condamnat la o amenda de 600.000 de ruble (circa 6.160 de euro). 

In mai 2022, Kagarlitkii fusese declarat „agent al strainatatii” in Rusia, in urma invaziei ruse in Ucraina, declansata in luna februarie a aceluiasi an.

Aceasta eticheta infamanta complica mult activitatile organizatiilor si persoanelor declarate astfel de justitia rusa. 

Kagarlitkii „fusese detinut politic in 1982 si 1983”, potrivit biografiei sale de pe site-ul HSE, stearsa intre timp. 

De la inceputul ofensivei trupelor ruse asupra Ucrainei si adoptarea legilor ce interzic orice critica, mai multe media independente ruse au fost obligate sa isi suspende activitatea sau au parasit tara, iar numerosi opozanti au luat calea exilului sau au fost plasati in detentie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.