Cea mai veche organizatie pentru drepturile omului din Rusia, Grupul Helsinki din Moscova, a fost lichidata miercuri dupa ce o instanta a decis ca nu este inregistrata corect, pe fondul represiunii asupra ultimelor voci majore critice din tara, relateaza Reuters si AFP, transmite hotnews.ro

Publicat:25.01.2023, 18:10

Un tribunal rus a ordonat miercuri dizolvarea Grupului Helsinki din Moscova, cel mai vechi ONG din Rusia pentru drepturile omului.

Tribunalul orasului Moscova „a satisfacut cererea Ministerului de Justitie al Rusiei” dispunand dizolvarea acestui ONG si retragerea acestuia din registrul oficial al persoanelor juridice, a precizat instanta intr-un comunicat la Telegram.

Fondat in 1976 de oameni de stiinta disidenti sovietici, grupul a produs rapoarte anuale despre situatia drepturilor omului din Rusia si a fost una dintre putinele organizatii independente de drepturi ramase in tara dupa inchiderea grupului pentru drepturile omului Memorial, castigator al Premiului Nobel pentru Pace.

Scopul sau initial a fost de a monitoriza respectarea de catre Uniunea Sovietica a Acordurilor de la Helsinki, un acord Est-Vest care avea ca scop atenuarea tensiunilor in apogeul Razboiului Rece, dar s-a extins ulterior pentru a sustine democratia si drepturile civile.

Ministerul rus de Justitie a intentat un proces impotriva acestuia in decembrie, argumentand ca grupul a fost inregistrat doar pentru a apara drepturile omului la Moscova - nu in alte parti ale tarii - un argument pe care grupul l-a catalogat ca fiind fara logica.

Intr-o pledoarie emotionanta adresata instantei miercuri, copresedintele grupului Valeri Borsov le-a spus judecatorului si reprezentantilor Ministerului Justitiei ca lichidarea grupului va pune capat deceniilor de munca ale activistilor.

"Voi savarsiti un mare pacat. Distrugeti miscarea pentru drepturile omului, o distrugeti", a spus el.

„Lichidarea grupului este o lovitura grava pentru miscarea pentru drepturile omului nu numai in Rusia, ci si in lume”, a adaugat el.

Citind decizia, judecatorul Mihail Kazakov a spus: „Cererea (Ministerul Justitiei) este admisa”.

De la trimiterea a zeci de mii de militari in Ucraina in februarie, presedintele Vladimir Putin a accelerat eforturile Rusiei de a suprima opiniile divergente, fie din partea mass-media independente, a grupurilor neguvernamentale pentru drepturile omului sau a oponentilor politici.

Putin are propriul sau Consiliu pentru Drepturile Omului, un organism despre care criticii spun ca ii permite sa intensifice opresiunea statului.

In noiembrie anul trecut, cu putin timp inainte de intalnirea sa anuala cu Consiliul, el a eliminat 10 dintre membrii acestuia si a adus patru noi, inclusiv un bloggeri pro-razboi.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.