Aliser Usmanov este un prieten al lui Vladimir Putin, iar mai multe vile germane au fost perchezitionate deoarece este suspectat de spalare de bani. Potrivit presei germane, politia a gasit piese de bijuterii foarte speciale.

Publicat:24.09.2022, 15:02

Autoritatile germane au descins in 24 de locuinte din tara care au legatura cu oligarhul rus Aliser Usmanov, unul dintre prietenii lui Vladimir Putin, care este acum acuzat de spalare de bani.

In urma descinderilor, intr-una dintre vilele lui Aliser Usmanov, din Tegernsee, au fost descoperite bijuterii rare intr-un seif, mai excat patru dintre celebrele oua Faberge.

Autenticitatea bijuteriilor exclusiviste este acum verificata de autoritati. Ouale Faberge au fost realizate de catre orfevrul rus Peter Carl Faberge de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Ele au forma unor oua de Paste, sunt bogat decorate si partial incrustate cu perle si diamante. Tarul Alexandru al III-lea a comandat primele oua.

Obiectele unicat sunt extrem de valoroase, dar extrem de dificil de cuantificat. In 2007, asa-numitul ou Rothschild a fost vandut la casa Christie's din Londra pentru aproximativ 12,5 milioane de euro. Multe dintre oua sunt expuse in muzee, dar exista si numeroase falsuri care circula. Zece dintre ele se afla la Kremlin, iar sase oua sunt considerate disparute.

Usmanov are viza pentru UE pana in 2025

In timpul raidului de miercuri, politia a avut acces, printre altele, la trei cladiri rezidentiale si la un depozit din Rottach-Egern. In total, au fost perchezitionate 24 de locuinte. Scopul raidului a fost de a colecta probe in cadrul unor proceduri ascunse anterior impotriva oligarhului miliardar si prieten al lui Putin, Alisher Usmanov, printre altele pentru suspiciuni de spalare de bani si evaziune fiscala.

In ultimele cateva luni, Divizia de Combatere a Crimei Organizate si a Criminalitatii Serioase a BKA a strans aproape 100 de rapoarte de suspectare a spalarii de bani de la banci care ar avea legatura cu tranzactiile lui Usmanov.
Deocamdata nu se stie daca ofiterii au descoperit informatii valoroase in timpul raidului. Contactat de publicatia SPIEGEL, purtatorul de cuvant al lui Usmanov a subliniat ca antreprenorul era un contribuabil atent si respectuos cu legea. De asemenea, el este unul dintre cei mai generosi filantropi din lume.

Dupa ce a inceput invazia Rusiei impotriva Ucrainei , Usmanov a fost plasat pe lista de sanctiuni a Uniunii Europene (UE). Potrivit sursei citate, in ultimii ani, el a venit in mod oficial in Germania cu o viza turistica italiana, valabila in toata Uniunea Europeana . Pana acum, cercurile de securitate au suspectat ca el s-ar putea afla in prezent in Uzbekistan . Datorita acestei vize turistice, el ar putea, teoretic, sa se afle inca in Germania: viza este valabila pana in 2025.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: