Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensk a estimat marţi că ar fi necesar un contingent de cel puţin 200.000 de soldaţi străini pentru menţinerea păcii în țara sa ca parte a unui eventual acord de pace cu Rusia și a cerut Europei să devină un actor global, relatează presa internațională, scrie libertatea.ro

Publicat:22.01.2025, 09:26

Șeful statului ucrainean a luat cuvântul la Forumul Economic Mondial de la Davos la o zi după ce Donald Trump a revenit la putere în SUA inclusiv cu promisiunea că va pune capăt rapid războiului din Ucraina.

200.000 de soldați, pentru monitorizarea păcii 

Perspectiva unei soluţionări rapide a războiului din Ucraina a concentrat minţile la Kiev şi în Europa asupra nevoii urgente de garanţii de securitate pentru a preveni orice viitor atac rusesc, circulând ideea unei forţe de monitorizare a păcii, notează Reuters.

„De la toţi europenii? 200.000 este un minim. Este un minim, altfel nu este nimic”, a declarat Zelenski atunci când a fost întrebat despre ideea unei misiuni de monitorizare a păcii.

Zelenski a spus, de asemenea, că echipa sa lucrează pentru a stabili o întâlnire între el şi Trump. „Echipele au lucrat la o întâlnire, sunt în prezent în plin proces”, a precizat președintele ucrainean. 

Trump, care a revenit în funcţie luni, a declarat că va opri războiul din Ucraina în „24 de ore”, dar nu a spus cum. Între timp, și-a alocat un termen de șase luni.

 La rândul său, Zelenski anticipează că liderul rus Vladimir Putin va pune Kievului condiţia de a-și reduce forţele armate la o cincime din mărimea lor, dar afirmă că nu va fi de acord. „Asta este ceea ce vrea el. Nu vom permite ca acest lucru să se întâmple”, a declarat liderul de la Kiev.

Europa trebuie să devină un actor global 

În discursul său de la Davos, Zelenski a afirmat că Europa trebuie „să se ridice” și să devină un actor global puternic, capabil să garanteze pacea şi securitatea pentru sine şi pentru alţii. „Îşi face cineva griji în SUA că Europa i-ar putea abandona într-o zi, că ar putea înceta să mai fie aliatul lor? Răspunsul este nu”, a subliniat el, citat de Politico. 

Șeful statului ucrainean a afirmat că europenii trebuie să elaboreze o politică unită de securitate şi apărare şi a făcut aluzie la o remarcă făcută de Trump înainte de învestire, când a propus o creştere masivă a cheltuielilor de apărare pentru membrii NATO, la 5% din PIB. „Dacă este nevoie de 5% din PIB pentru a acoperi apărarea, atunci aşa să fie, 5% să fie. Şi nu trebuie să ne jucăm cu emoţiile oamenilor că apărarea ar trebui să fie în detrimentul medicamentelor sau pensiilor – nu este corect”, a punctat el. 

Volodimir Zelenski a denunțat dependenţa Europei de gazul rusesc şi abordarea sa faţă de reglementări. „Europa trebuie să accelereze, pentru a-şi asigura o independenţă energetică reală. Nu poţi continua să cumperi gaz de la Moscova, aşteptând, în acelaşi timp, garanţii de securitate, ajutor şi sprijin din partea americanilor. Este pur şi simplu greşit”, a apreciat el.

Bătrânul Continent „trebuie să se ridice” şi „să înveţe cum să aibă grijă de sine, astfel încât lumea să nu-l poată ignora”, a insistat șeful statului ucrainean.

Europa trebuie să aibă un loc la masa negocierilor de pace cu Rusia 

Referindu-se la conferinţa anuală interguvernamentală de securitate desfăşurată anul trecut în Singapore, Volodimir Zelenski a reamintit că delegaţia SUA a numit regiunea Asia-Pacific drept principala prioritate, urmată de Orientul Mijlociu şi abia apoi de Europa, iar asta se întâmpla în administraţia Biden, care a fost în general mai angajată în sprijinirea aliaţilor europeni tradiţionali ai Americii decât arată a fi noua administraţie Trump.

 „Europa nu îşi poate permite să fie a doua sau a treia în rândul aliaţilor săi. Dacă se întâmplă acest lucru, lumea va începe să meargă înainte fără Europa, iar aceasta este o lume care nu va fi confortabilă sau benefică pentru europeni”, a semnalat Zelenski. Deşi şi-a reiterat recunoştinţa pentru ajutorul Europei în fața agresiunii militare ruse, șeful statului ucrainean și-a exprimat îngrijorarea că „nu este clar dacă Europa va avea măcar un loc la masă” în momentul negocierii păcii.

„Va observa măcar Trump Europa? Crede că NATO este necesară? Va respecta el instituţiile UE?”, s-a întrebat Zelenski, pledând ca „Europa (…) să modeleze termenii acestor acorduri”.