Au ramas mai putin de 24 de ore pana cand Marea Britanie va parasi oficial Uniunea Europeana.

Publicat:31.01.2020, 08:26

Este finalul unui proces extrem de tensionat care a durat aproape patru ani. Imediat va incepe o perioada de tranzitie de 11 luni, timp in care Londra va urma regulile blocului comunitar si va contribui la bugetul Uniunii.

In Regatul Unit, dar si la Bruxelles, cetatenii britanici asteapta cu nostalgie sau de-a dreptul cu tristete momentul in care Marea Britanie nu va mai face parte din Uniune.

La lasarea serii, mai multi oameni cu steagul Regatului Unit si cel al Uniunii Europene s-au adunat in fata Parlamentului de la Londra ca sa isi arate tristetea provocata de iesirea Marii Britanii din comunitate. Multi dintre ei au fost printre cei mai infocati contestatari ai Brexitului.

Steve Bray, manifestant pro-UE: „Am emotii amestecate in acest moment. Tristete, sunt bucuros pentru timpul pe care l-am petrecut in Uniunea Europeana. Dar campania noastra s-a schimbat. Intrebarea nu mai e daca vom reveni in Uniunea Europeana, ci cand vom reveni”.

In Bruxelles a fost organizat un spectacol de lumini si muzica. Pe cladirile din centrul orasului au fost proiectate culorile steagului britanic si ale drapelului belgian. Printre cei prezenti s-au aflat multi britanici tristi.

Richard Wells, expat britanic: „Stau in Bruxelles de 35 de ani si acesta e sfarsitul britanicilor in Bruxelles, e foarte, foarte trist. Motivul pentru care suntem aici astazi e ca ne simtim vaduviti de ceea ce se intampla”.

Tot in Bruxelles, un grup de britanici a vrut sa lase o dovada „trainica” a faptului ca ruptura Marii Britanii de Uniune nu este definitiva. Oamenii s-au adunat pe peluza din fata Parlamentului European, unde au adus un stejar, simbol al faptului ca radacinile lor sunt europene.

Nick Crosby, organizator al campaniei: „E o senzatie de durere, e o senzatie de durere legata de ceea ce pierdem, la colaborarea si la munca impreuna la care trebuie sa renuntam, e o durere legata de viitor, care e mai tulbure”.

Pentru multi dintre cetatenii britanici care locuiesc de ani de zile in alte tari europene, iesirea Regatului din Uniunea Europeana inseamna pierderea dreptului de a vota in localitatile respective.

Andrew Nixey, expat britanic, fermier si consilier ales: „Reprezentam o buna parte a populatiei. O treime, aproximativ, din populatia acestei regiuni e britanica. Faptul ca nu putem vota e ilogic. Platim taxe, de ce nu putem vota?”.

Romanii care traiesc in Regatul Unit pot aplica pana in iunie 2021 pentru a obtine statutul de rezident, care le permite sa ramana acolo si sa beneficieze de aceleasi drepturi.

Intrarea in Marea Britanie va fi permisa pe baza cartii de identitate, cel putin pana la sfarsitul acestui an, sau cu pasaportul.

In plus, toate acordurile privind relatiile dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie ar trebui finalizate inainte de 31 decembrie 2020, pentru a intra in vigoare din 1 ianuarie 2021.

Cateva schimbari practice vor interveni incepand de sambata

66 DE MILIOANE DE CETATENI MAI PUTIN

Vineri, la ora locala 23.00 (sambata, 1.00, ora Romaniei), UE va pierde - pentru prima oara - un stat membru, care este, in plus, una dintre cele mai mari si mai bogate tari din bloc.

Odata cu plecarea a 66 de milioane de locuitori, populatia UE va scadea la aproximativ 446 de milioane de oameni.

Teritoriul Uniunii se va micsora, de asemenea, cu 5,5%.

In cazul in care va decide vreodata sa se intoarca, regatul va trebui sa se supuna procedurii de aderare obisnuite.

INSTITUTIILE

La Bruxelles, retragerea Union Jack de la Parlamentul European (PE) va simboliza o schimbare reala: Regatul Unit iese din UE si devine ”tara terta”.

Niciunul dintre cei 73 de eurodeputati britanici alesi in mai nu va mai participa la lucrarile PE - 46 de mandate vor fi rezervate unor viitoare state membre, iar 27 vor fi redistribuite.

Londra nu va mai avea dreptul sa prezinte un candidat la un post de comisar european. Deja nu mai exista un reprezentat britanic in Executivul european, dupa ce Boris Johnson a refuzat sa propuna unul in noua Comisie a Ursulei von der Leyen.

Premierul britanic nu va mai fi invitat la summiturile europene, iar membrii Guvernului britanic nu vor mai asista la reuniuni ministeriale europene.

In calitate de cetateni ai unei tari straine, britanicii nu vor mai putea ocupa posturi de functionari la Bruxelles. Multi dintre ei si-au luat insa dubla nationalitate, pentru a putea ramane.

In schimb, Regatul Unit - al doilea contributor net la bugetul UE, dupa Germania - va continua sa plateasca pana la sfarsitul perioadei de tranzitie.

DREPTURILE CETATENILOR

Potrivit ONU, aproximativ 1,2 milioane de cetateni britanici traiesc intr-un stat membru UE, in principal in Spania, Iralanda, Franta, Germania si Italia.

Potrivit Oficiului britanic de statistica, 2,9 milioane de cetateni ai celor 27 de state membre UE traiesc in Marea Britanie - reprezentand 4,6% din populatia tarii.

In virtutea acordului retragerii, expatriatii instalati de o parte si de alta a Canalului Manecii pana la finalul perioadei de tranzitie isi vor pastra drepturile de a locui sau munci in tara gazda.

Cetatenii europeni care locuiesc in Regatul Unit trebuie sa se inregistreze pentru a beneficia de aceste drepturi. Britanicii care traiesc in UE sunt vizati de proceduri diferite de la tara la tara.

Libertatea circulatiei se va aplica pana la sfarsitul lui decembrie 2020. Detaliile drepturilor reciproce urmeaza sa fie negociate dupa Brexit.

NEGOCIERILE

Regatul Unit a petrecut deja negociind termenii plecarii sale cu un grup de lucru (”task force”) al CE, condus de Michel Barnier.

Insa negocierile vor intra intr-o noua faza de sambata.

Regatul Unit va ramane supus dreptului UE si Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) pana la sfarsitul tranzitiei.

Michel Barnier se afla in discutii cu statele membre in vederea definirii mandatului de negociere a viitoarei relatii, mai ales la nivel comercial.

Spre deosebire de acordul dintre Regatul Unit si CE, ratificat de catre statele membre si PE, acordul comercial ar putea sa fie supus aprobarii unui numar de peste 30 de parlamente nationale si regionale.

Marea Britanie paraseste Uniunea Europeana dupa 47 de ani

Uniunea Europeana este a treia mare putere economica mondiala, dupa Statele Unite si China. Odata cu plecarea Marii Britanii, populatia totala a Uniunii Europene va fi de aproximativ 446 de milioane de locuitori si teritoriul Blocului comunitar va scadea cu 5,5%.

Printre principalele prevederi ale apartenentei la UE se numara libertatea de circulatie, care vine cu libertatea de a trai si a lucra in orice tara din spatiul UE si piata unica europeana, mai exact comercializarea de bunuri fara impunerea unor taxe suplimentare.

Tarile membre ale comunitatii europene au decis in anul 1993, prin Tratatul de la Maastricht, sa isi extinda orizonturile mai departe de zona economica si astfel a fost creata Uniunea Europeana in forma ei actuala.

Alaturi de Danemarca, Marea Britanie a obtinut o derogare din partea UE pentru a-si pastra propria moneda, desi indeplinea toate conditiile de adoptare a monedei euro. Decizia de a pastra lira sterlina ca moneda nationala fost luata de prim-ministrul John Major, in anul 1991, in cadrul summitului de la Maastricht.

Sursa: