Din iunie 2020, telefoanele incompatibile cu aplicatia RO-ALERT nu vor mai putea fi vandute, iar firmele care totusi le mai comercializeaza vor risca amenzi de pana la 100.000 de lei.

Publicat:28.06.2019, 16:28

Guvernul a adoptat, marti, Ordonanta de Urgenta privind operarea Sistemului de avertizare a populatiei in situatii de urgenta RO-Alert. Furnizorii retelelor publice mobile de comunicatii electronice au obligatia de a asigura gratuit distribuirea mesajelor, in toate tehnologiile mobile de acces disponibile, indiferent de forma si continut, fara a modifica/altera continutul acestora. 

De asemeena, in urmatoarele 12 luni, magazinele sunt obligate sa vanda sau sa retraga de la vanzare telefoanele mobile care nu pot receptiona mesajele sistemului national de avertizare in situatii de urgenta, supranumit RO-ALERT.

Asa prevede o ordonanta de urgenta aparuta joi in Monitorul Oficial. Concret, din iunie 2020, telefoanele incompatibile cu RO-ALERT nu vor mai putea fi vandute, altfel comerciantii vor risca amenzi de pana la 100.000 de lei.

Sistemul de avertizare a populatiei in situatii de urgenta “RO-ALERT” a fost implementat la nivelul Romaniei prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 72/2017, care insa nu a stabilit si conditiile de operare.

Pana in prezent, sistemul a functionat in baza unui protocol incheiat intre Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situatii de Urgenta si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii si patru furnizori de retele publice mobile de comunicatii electronice din Romania.

Sursa: avocatnet.ro