Consiliul de Administratie al Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica (ANRE) a aprobat, in sedinta publica de astazi, Metodologia de calcul si aplicare a preturilor la produsele petroliere, un act care corespunde ultimilor modificari la Legea nr. 461/2001 privind piata produselor petroliere.

Publicat:12.10.2021, 10:09

Astfel, metodologia reglementeaza modul de calculare de catre Agentie a preturilor maxime de comercializare cu amanuntul a produselor petroliere principale de tip standard, modalitatea de calculare de catre Agentie a marjei comerciale specifice la comercializarea cu amanuntul a produselor petroliere principale de tip standard, modul in care agentii economici stabilesc preturile reiesind din preturile maximale publicate de Agentie etc. Mecanismul aplicat la calcularea preturilor de comercializare cu amanuntul a produselor petroliere principale de tip standard (benzina COR 95 si motorina) va asigura protectia intereselor legitime ale consumatorilor de produse petroliere.

Andrei ADAM, SEFUL DEPARTAMENTULUI LICENTIERE, MONITORIZARE SI CONTROL AL ANRE: "La 16 iunie 2021 ANRE a aprobat metodologia, care inca astazi este in vigoare. Problema de baza care urmeaza a fi solutionata prin hotararea care este supus atentiei astazi consta in justarea cadrului secundar la ultimele prevederi ale actului legislativ. Aceasta ajustare din cauza mai multor interventii pe text poate fi realizata printr-un act de inlocuire a metodologiei. Astfel, metodologia actuala, care este inca in vigoare, numarul 254, urmeaza sa fie abrogata, iar cea care este supusa atentiei dumneavoastra urmeaza sa o inlocuiasca. Mecanismul nou care a fost instituit prin legea care a intrat in vigoare la 1 septembrie 2021, de fapt, deja functoneaza prin aprlicarea directa a prevederilor legii. 

Exercitiul de azi este mai mult unul tehnic. Actul care urmeaza a fi aprobat este ajustarea la prevederile legale care deja functioneaza. Principalele noutati ale metodologiei nu sunt diferite de cele prevazute de lege. Aici ma refer la faptul ca din cele patru activitati licentiate pe piata produselor petroliere, trei, sub aspectul formarii pretului, devin liberalizate. Si aici ma refer la activitatea licentiata de import si comercializare cu ridicata a benzinei si motorinei, activitatea de import si comercializare cu ridicata a gazului lichefiat si activitatea de comercializare cu amanuntul in statiile de alimentare a gazului lichefiat. 

Totodata, formarea pretului de comercializare a altor tipuri de produse petroliere principale, decat cele standart, aici ma refer la benzina si motorina, de asemenea devine libera. Daca sa coantificam impactul, din cele 195 de licente valabile in sectorul pietei petroliere, doar 87 de licente urmeaza sa fie supuse reglementarii specifice de formare a pretului. Iar daca ne referim la statiile de alimentare care le avem active in ziua de azi. Din cele 713 statii de alimentare, 154 urmeaza sa se conduca integral de prevederile metodologiei, 115, ma refer la statiile mixte, care vand benzina, motorina si gaz, partial, iar 44 de statii sa nu fie supuse reglementarii.

Noutatile proiectului constanta in faptul ca ne-am propus sa dezvoltam o platforma electronica prin intermediul caruia toti agentii economicii sunt obligati sa raporteze Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica toate preturile de comercializare cu amanuntul a produselor petroliere ce urmeaza a fi aplicate in zilele urmatoare. Acestea sunt raportate in fiecare zi lucratoare, pentru fiecare statie de alimentare, pana la ora 16:00, prin intermediul unei platforme electronice gestionate de catre Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica."