Deputatii Blocul Comunistilor si Socialistilor se arata nemultumiti si indignati de faptul ca astazi, la sedinta Parlamentului, deputatii PAS au votat in lectura finala legea care interzice pe teritoriul Moldovei literele "V" si "Z", dar si panglica Sfantului Gheorghe. Declaratiile au fost facute de catre socialisti si comunisti, intr-o conferinta de presa, dupa ce au parasit sedinta Parlamentului. 

Publicat:14.04.2022, 14:14

Diana CARAMAN, DEPUTAT BCS: „Saptamana trecuta au fost facute modificari in Parlament in proiectul de lege nr. 15 din 12 ianuarie 2022, care prevede egalarea panglicii Sfantului Gheroghe cu simbolul agresiunii razboiului si infractiunii impotriva umanitatii. Aceasta modificare trebuie revazuta atat din punct de vedere procesual, cat si moral. Cee ce tine de procedura, in Regulamentul Parlamentului exista doua 2 articole care reglementeaza inregistrarea modificarilor a proiectelor de lege si anume articolul 59 ce prevede faptul ca modificarile pot fi inregistrate de Comisia independenta in 30 de zile, dupa inregistrarea proiectului de lege in Parlament. Adica in cazul dat pana la 12 februarie 2022, iar conform articolul 65 a regulamentului, modificarile se inregistreaza timp de 10 zile din ziua votarii proiectului de lege, in prima lectura. In cazul dat cand proiectul a fost votat in prima lectura pe 24 martie 2022, modificarile au putut fi facute doar pana la 4 aprilie 2022. Insa modificarea care a fost propusa de Carp, Nantoi si Druta cu privire la panglica Sfantului Gheorghe a fost inregistrata pe 7 aprilie 2022. Incalca legea si din punct de vedere juridic. De aceea deputatii BCS s-au adresat Curtii Constitutionale din Republica Moldova ca sa califice ilegal proiectul de lege.”  

Vladimir VORONIN, DEPUTAT BCS: „Astazi majoritatea parlamentara comite o crima istorica, ei nu au dreptul sa modifice istoria. Sunt deja 80 de ani de cand s-a inceput razboiul impotriva fascismului si 75 de la marea victorie, dar ei fugarindu-se dupa credite sunt gata la orice, la orice crima si la orice modificare incepand de la Stefan cel Mare. Pentru ca altfel nu o sa primeasca aceste credite. Niciodata, in 30 de ani de independenta, nu a fost asa ceva, peste o zi delagatii, presedinti, ministri de externe. 

Noi va promitem ca nimeni din cei care o sa fie pe 9 mai la memorial si nu doar aici in Chisinau, dar la toate monumentele care sunt ridicate, noi o sa purtam aceasta  panglica, cu aceasta panglica a fost dusa si pe sfintele munte Athos, aceasta panglica are o istorie care nu s-a inceput in timpul acestui razboi. Ea a fost folosita de cei care au obtinut victorie, care au biruint fascismul. 

Noua ne este rusina ca astazi suntem in acest parlament de tradatori si de radacini fasciste, care inca nu sunt toate rupte si care in Europa acuma bantuie in toate tarile. De aceea noi o sa protestam. 

Actuala guvernare nu are nici un succes, nici pe o dimensiune, ei se inglodeaza in fiecare zi mai mult si mai mult  cu problemele din societate si nu pot sa le rezolve niciuna si o sa vina timpul cand ei o sa fie fugariti de la guvernare si atunic o sa vedem cum o sa se prelungeasca toate aceste lucruri. Moldovenii, de cand suntem noi, sunt oameni pasnici si cu demnitate. Peste 300 mii de moldoveni au cazut in acel razboi si tu sa iti bati joc de acesti oameni, sa anulezi aceasta panglica, nu stiu ce o sa faca ei cu toate ordinile si decoratiile oamenilor. ”

Vladimir VORONIN, DEPUTAT BCS:„Stefan cel Mare cand a plecat pe muntele Athos a luat cu el drapelul lui Sfantul Gheorghe. Panglica aceasta a fost tot timpul in istoria rusie, iar noi am fost parte componenta a imperiului rus.”