In aceste momente au loc audieri publice organizate de Comisia de ancheta pentru analiza modului de organizare si desfasurare a privatizarii si concesionarii proprietatii publice (2013-2019) in cazul privatizarii companiei I.S. „AirMoldova”.

Publicat:11.09.2019, 11:13

Cele mai importante declaratii:

UPDATE 12:00: Nicolae Esanu, ex-secretar de Stat la Ministerul Justitiei, s-a prezentat la audieri.

UPDATE: Igor MUNTEANU, PRESEDINTELE COMISIEI DE ANCHETA PENTRU ANALIZA MODULUI DE ORGANIZARE SI DESFASURARE A PRIVATIZARII SI CONCESIONARII PROPRIETATII PUBLICE: „Ati avut o functie importanta in guvern, cine a contactat studiul de fezabilitate?”

Chiril GABURICI, EX-MINISTRU AL ECONOMIEI: „Nu-mi amintesc, probabil era responsabilitatea Agentiei Proprietatii Publice.”

„– Cand si cum ati aflat despre starea companiei Air Moldova?”

Chiril GABURICI, EX-MINISTRU AL ECONOMIEI: „E o chestie care e de lunga durata. Daca m-ati intreba de ce s-a ajuns in situatia aceasta, probabil din cauza economiei de piata, dar si conditiile in relatie cu alte piete.”

Fostul premier si ministru al Economiei a fost intrebat cand a aflat despre situatia financiara proasta de la Air Moldova.

„Pana la etapa cand au aparut pe piata unii operatori care au facut concurenta la Air Moldova, compania deja avea datorii... Datoriile vin de ani de zile, dar piata dicteaza preturile. Nu e o chestie care a aparut din senin.”, a declarat acesta.

Toata responsabilitatea pentru privatizarea companiei I.S. „AirMoldova”, Gaburici o paseaza pe umerii Agentiei Proprietatii Publice.

„Era direct responsabilitatea APP, nu a fost a mea personal. Ce as fi putut eu face fiind manager acolo? Multe puteau fi facute, dar nu avem timp de asta. Cu siguranta, era nevoie de un management mai acolo”, a spus Gaburici.

La cele mai importante intrebari ale membrilor comisiei Chiril Gaburici a raspuns ca „nu stie”.

Fostul premier a spus ca nu stie cine a pregatit planul de restructurare a Air Moldova si ca el a fost impotriva ajutorului oferit din partea statului companiei, atunci cand s-a trezit cu datorii enorme.

„Probabil ajutorul de stat era pentru faptul ca Air Moldova avea o datorie extrem de mare catre companiile cu care lucra. Niciodata nu am sustinut asa ceva”, a declarat Chiril Gaburici.

La final fostului ministru al Economiei i s-a cerut sa raspunda subiectiv si a fost intrebat daca considera ca procesul de privatizare a companiei Air Moldova si rezultatul acestuia este unul reusit.

„Eu nu pot sa dau o analiza cat de reusita a fost. Nu conusc datele contractului. Reiesind din toate lucrurile inteleg ca situatia nu sta foarte bine. Inteleg ca si azi sunt datorii multe. Scopul a fost clar, sa aduci un jucator din domeniu ca sa poata schimba situatia.”, a raspuns Chiril Gaburici.