Dozele de vaccin AstraZeneca, aduse sambata in tara, au fost livrate abia astazi centrelor de imunizare. Chiar si asa responsabilii spun ca procesul de vaccinare nu decurge lent, desi in aproape doua luni de campanie doar 2,5 la suta din populatie a primit serul. Totodata, autoritatile anunta ca incepe imunizarea politistilor si a functionarilor publici.

Ultimul update: 20.04.2021, 11:11 Publicat:20.04.2021, 10:42

Autoritatile spun ca cele 51.500 de AstraZeneca, din lotul receptionat pe platforma Covax, dar si din ajutorul oferit de Romania, au fost livrate abia azi dimineata centrelor de vaccinare pentru ca atat dureaza procedura de receptionare si distribuire. Responsabilii anunta ca incepe imunizarea tuturor categoriilor din etapa a doua.

Denis CERNELEA, SECRETAR DE STAT AL MINISTERULUI SANATATII: “Mai exact lucratorii din domeniul educatiei de toate varstele, angajatii structurilor de mentinere si asigurare a ordinii publice, apararii si securitatii statului, inclusiv ambasade, Parlament, Presedintie, Guvern, ministere si institutiile subordonate acestora.”

In depozitul ANSP raman circa 130.000 de doze care vor asigura rapelul. De la demararea campaniei de vaccinare, de la inceputul lui martie, peste 96 de mii de oameni, adica in jur de 2,5 la suta din populatie, au fost imunizati.

Ninel REVENCO, COORDONATORUL CAMPANIEI DE VACCINARE: “Nu este vorba de vaccinare lenta, deloc nu este lenta. Accesibilitatea vaccinului este, practic, pentru toti lucratorii medicali. S-au vaccinat intr-o proportie mare medicii, dar din varii motive si, uitati-va, numarul imbolnavirilor sau post Covid a lucratorilor medicali este destul de mare si situatia privind sanatatea lucratorilor medicali care nu ar fi eligibila pentru ziua de azi pentru vaccinare.”

Responsabilii spun ca in aproape doua luni de imunizare numarul de infectari a scazut de circa doua ori, iar cifra imbolnavirilor din ultima saptamana este cu 23 la suta mai mica fata de cea precedenta.

Alexei CEBAN, SEFUL CAMPANIEI DE VACCINARE: “Avem o scadere in randul lucratorilor medicali cu 82,5 la suta de infectari cu Covid-19.”

Autoritatile sustin ca in curand in tara vor ajunge cele 182 de mii de doze de vaccin Sputnik V, donate de Rusia, fara sa specifice o data exacta. Totodata, in iunie am putea receptiona un lot de peste 10 mii de doze Pfizer. In acelasi timp al doilea rapel cu AstraZeneca va incepe sa fie administrat de pe data de 2 mai, spun responsabilii, iar administrarea celei de-a doua doza de Pfizer se va incheia in urmatoarele zile.