In aceste momente, au loc dezbateri despre Republica Moldova in plenul Parlamentului European. Europarlamentarii cer ca Republicii Moldova sa i se ofere cat mai repede statut de candidat la Uniunea Europeana. 

Ultimul update: 05.05.2022, 10:30 Publicat:05.05.2022, 10:28

Vezi AICI sedinta Parlamentului European.

Oliver Varhelyi, Comisar European pentru Politica Europeana de Vecinatate si Negocieri de Extindere: „Salutam revolutia care va fi adoptata astazi. Vom continua sa lucram impreuna ca sa gasim cai suplimentare sa ajutam Moldova.”

Traian BASESCU, FOSTUL PRESEDINTE AL ROMANIEI: Locul Republicii Moldova este in Uniunea Europeana. Raspunsul impecabil dat de Chisinau in contextul crizei din Ucraina, inclusiv ceea ce priveste primirea refugiatilor este o dovada clara a faptului ca impartasim aceleasi valori si principii. Republica Moldova a demonstrat prin atitudine si actiune ca este un stat mai european chiar ca unele state membre sau candidate. Strivita cu tot cu cetatenii sai intre interesele a doua blocuri gigantice, UE si Federatia Rusa, ca republica pro-europeana are la frontiera de est Aramata Rusa, iar la frontiera de VEST o Uniune Europeana care parca ezita sa deschida portile. Cer ca UE sa acorde RM statutul de tara canditata la aderare la Uniunea Europeana.”

Tonino PICULA, membrul Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European: „Cerem Comisiei sa evalueze rapid cererea Republicii Moldova la aderarea la UE. Subliniez faptul ca solidaritatea Moldovei si poporului moldovean este de aplaudat, Astfel, Moldova a aratat ca credea in valorile europene. UE este alaturi de Republica Moldova.”

Ramona STRUGARIU, membru Grupul Renew Europe: „Republica Moldova merita incredere, merita statut de tara europeana. Moldova are astazi o aspiratie de aderare. Obiectivul este sa o aducem acasa, in familia europeana. Chiar daca nu este usor, deschideti portile pentru cei care cred, simt si actioneaza european.”

Heidi HAUTALA, membrul Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana:  „Trebuie sa ramanem hotarati in sprijinul pe care il manifestam pentru Moldova. Moldova face tot ce poate in aceasta situatie complicata pentru a reusi sa obtina statutul de tara canditat. Trebuie sa reuseasca sa elimine dezinformarea, Transnistria este un pericol real, primul conflict inghetat este un pericol real si tocmai de aceea Moldova are nevoie de tot sprijinul nostru”

Susanna CECCARDI, Grupul Identitate si Democratie:  „Problema in Transnistria nu este doar depozitiele de arme, dar si faptul ca Moldova depinde 100% de gazul din Rusia. Deconectarea ei de la gazul din Rusia ar insemna o catastrofa. In ciuda saraciei, Moldova a demonstrat o mare solidaritata, a gazduit cea mai mare parte de refugiatii din Ucraina. Maia Sandu a devenit un model si Natalia Gavrilita este de asemenea un model pentru noi. In aceste conflicte, curajul femeilor a fost deosebit.”

Angel DZHAMBAZKI, membrul Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni: „Asistenta militara trebuie oferita cat mai repede Republcii Moldova. UE trebuie sa acorde atentie cat se poate de repede si sa acorde cat mai repede ajutor Moldovei. Aceasta tara merita sa fie sprijinita si trebuie sa oferim asistenta umanitara ca Moldova sa faca fata miilor de refugiati.”

Membru al Parlamentului European, Victor Negrescu: „Inca odata cer ca procesul de aderare a Republicii Moldova sa fie cat mai rapid.”