Deputatul Iurie Renita contesta decizia Procuraturii Anticoruptie de a nu incepe urmarirea penala in baza filmuletelor in care Igor Dodon ar fi primit bani de la Vlad Plahotniuc. Contestatia va fi trimisa astazi in adresa Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.

Publicat:01.07.2020, 11:35

 

Iurie RENITA, DEPUTAT PLATFORMA DA: "Este vorba despre o dublicitate a Procuraturii Generale. Care prevedere constitutionala sau cadru legal ii permite procuraturii sa faca comentarii sau declaratii politice? Cine o abiliteaza? Dodon, Greceanii, Chicu?

Ignorand intentionat prevedrile legale, Procuratura generala s-a antipronuntat in cadrul secventelor video cu implicarea lui Igor Dodon, Vlad Plahotniuc si Serghei Iaralov ca nu ar constitui probe serioase si nu ar putea fi luate in calcul in dosarul de coruptie."

Prin contestatia sa, deputatul Iurie Renita a solicitat:

1. Anularea ordonantei privind pornirea urmaririi penale emise de Procuratura Anticoruptie, vizand discutia dintre Dodon, Plahotniuc si Iaralov ca fiind ilegala;

2. Pornirea urmaririi penale pe faptul coruperii pasive;

3. Informarea mea privind examinarea contestatiei.

Deputatul mai mentioneaza ca in baza comunicatului emis de Procuratura Generala constata despre neideplinirea urmatoarelor actiuni:

1. Confirmarea veridicitatii secventelor video;

2. Formularea unei cereri oficiale de formare a unei Comisii rogatorii cu SUA pentru audierea lui Vlad Plahotniuc privind continutul pungii;

3. Identificarea lui Serghei Iaralov si audierea lui;

4 .Identificarea si audierea persoanei de gen feminin care se afla in imediata vecinitate cu punga de pe masa;

5. PG nu a explicat cum califica declaratiile precum ca punga transmisa lui Dodon era pentru achitarea salariilor;

6. PG nu l-a audiat pe Corneliu Furculita si pe Constantin Botnari daca au primit punga respectiva si ce era in ea;

7. Nu s-a facut nicio referire la tradarea de patrie de catre Igor Dodon, cand a spus ca a scris note informative lui Putin;

8. Veridicitatea cheltuielilor PSRM in comparatie cu veniturile declarate de catre aceasta entitate politica in 2019;

9. Verificarea veniturilor persoanelor care au facut donatii catre Partidul Socialistilor.

Deputatul Iurie Renita spune ca daca va avea loc tergiversarea si musamalizarea cazului, acesta se va adresa la instantele UE sau internationale, fie ca este vorba de Consiliul Europei, Uniunea Europeana sau partenerii strategici ai RM - Romania, Polonia, SUA.