Deputatul ACUM, Iurie Renita, sustine un briefing de presa.

Publicat:01.10.2019, 10:03

Iurie RENITA, DEPUTAT ACUM: "Sunt aici in fata dvs. in primul rand in calitate de deputat. Nu voi vorbi in fata domniilor voastre cu un mandat din partea platformei DA, ci in nume personal. Din aceasta calitate doresc sa va vorbesc pentru ca nu sunt membru de partid. Recunosc ca in campania electorala am fost sustinut de ACUM si echipa de la platforma DA, precum si eu am sustinut blocul ACUM.

A fost un efort comun, as zice chiar fericit. Respect ambele partide ale blocului, dar nu ma identific partinic cu niciuna dintre ele. M-as identifica ca persoana care a activat peste 10 ani de zile in mass-media si peste 20 de ani in diplomatie. As pretinde ca fac parte mai degraba din partidul profesionistilor. Nu am fost deacord cu colegii mei cand au votat-o pe Greceanii la functia de presedinte al parlamentului. Chiar daca gesturile mele nu au fost pe placul multor colegi din bloc, am democtrat diversitate de opinie.

Am votat toate legile care au condus la debarcare de la putere a regimului lui Plahotniuc. Nu am avut si nu am niciun interes sa preiau sefia la ministerul de Externe, pentru ca as fi trebuit sa fiu votat de colegii din coalitie, cei din PSRM. In privinta lui Igor Dodon, s-a cam uitat de mecanismul suspendarii, poate ar fi cazul sa-i amintim. Igor Dodon promoveaza inclusiv interesele Federatiei Ruse. Dupa mine doamna Maia Sandu face o treaba buna, este consecventa, perseverenta si foarte decisa. Cat ceea ce primeste faptul ca i-a permis lui Igor Dodon sa mearga la ONU, eu consider ca este o mare greseala. Mi-am dorit si imi doresc in continuare sa ma implic in toate procesele ce vizeaza politica externa, dar si activitatea MAEIE.

Recunosc ca aceste doleante nu si-au gasit o materializare logica si fireasca. Nu mai sunt la varsta la care as avea frustrari profesionale, am multe nedumeriri si multe deceptii. Am crezut in promisiunile electorale ale blocului ACUM. Sper ca impreuca cu PAS si DA vom continua colaborarea. In caz contrar, nu exclud ca drumurile noastre diplomatice vor fi diferite."