Primele sase locomotive europene din cele 12 au ajuns, astazi, in gara din capitala. Sunt europene, insa produse in Kazahstan si nu vor transporta pasageri, ci marfuri. Costul total al acestora este de 45 de milioane de euro, oferiti ca imprumut de BERD si BEI. Astazi, o ceremonie fastuoasa a fost organizata la gara, de unde nu a lipsit seful statului.  

Publicat:14.07.2020, 10:47

Cele sase locomotive noi au fost intampinate cu fast in gara de seful statului.  

Igor DODON, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Fara suportul prietenilor nostri din Uniunea Europeana, acest proiect nu ar fi fost posibil.”

In ultimii 30 de ani, Calea Ferata nu a avut nicio achizitie importanta, iar practic 80 de procente din vehicule sunt uzate, ne-a spus directorul institutiei.

Andrian ONCEANU, DIRECTORUL GARII: “Noi ne straduim cu puterile proprii sa intretinem calea ferata in stare de lucru. Cu parere de rau asta nu e suficient. O a doua etapa a reabilitarii unui troson de la Bender pana la Giurgiulesti.”

Locomotivele au fost produse de o companie kazaha, care a fost contractata de CFM in urma tenderului desfasurat in 2018. Acestea vor fi date in exploatare pana la sfarsitul lunii.

Andrian ONCEANU, DIRECTORUL GARII FEROVIARE: “Pana acum transportul de pasageri va fi efectuat cu cele care sunt. Astea vor fi folosite pentru transportarea marfurilor. Locomotivele duc vagoanele pana la hotar si de acolo le preia tara, Ucraina sau Rusia.”

Drumul de aproape 15 zile a fost supravegheat de reprezentantii caii ferate din Kazakhstan.

“Viteza este de 120 kilometri pe ora. Motorul este american, iar asamblarea in Kazahstan. Eu tot sunt din Kazahstan, am supravegheat locomotivele. Le-am adus aici si plecam inapoi acasa.”

Valoarea contractului de achizitie a 12 locomotive europene este de 45 milioane de euro. Acesti bani au fost acordati ca imprumut de BERD si BEI. Cumpararea locomotivelor face parte dintr-un proiect de restructurare a CFM. Costul total al proiectului este de 110 milioane de euro, din care 5 milioane de euro constituie grant din partea Fondului de investitii de vecinatate al Uniunii Europene.