Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, sustine o conferinta de presa privind situatia criminogena din tara si actiunile Politiei

Publicat:10.01.2020, 09:26

Pavel VOICU, MINISTRUL AFACERILOR INTERNE AL RM: "Pe data de 1 ianuarie, la orele 01:50, in unitatea de garda a Inspectoratul de Politie Ialoveni a parvenit o informatie de la serviciul 112, precum ca in satul Costesti este o bataie. Imediat, aceasta informatie a fost transmisa grupei de reactionare operativa pentru a se deplasa la fata locului.

In noaptea de 31 decembrie - 1 ianuarie au fost implicati mai multi politisti atat in asigurarea, mentinerea ordinii publice, cat si documentarea unor cazuri in urma apelurilor cetatenilor. Toti politistii erau deplasati in teritoriu si grupa de reactionare operativa se afla in acel moment in satul Rezeni pentru a examina un caz de bataie.

In aproximativ 50 de minute, grupa de reactionare operativa a ajuns la Costesti si imediat a inceput anchetarea acestui caz. La fata locului au fost depistati 4 martori, iar victima deja era transportata la spital. Politistii au examinat fata locului, au identificat autorii acestei infractiuni.

La etapa initiala a fost doar informatie despre bataie, persoana batuta si este necesar de a i se acorda ingrijire medicala, iar pana dimineata, politia a fost informata de la Spitalul de Urgenta ca victima este intr-o stare grava. Atunci, seful Inspectoratului de Politie Grupa Operativa a intervenit ca sa intreprinda masuri de retinere a persoanelor banuite.

Pana la masa, autorii acestei infractiuni, este vorba de un minor de 16 ani si de un adult de 21 de ani, au fost retinuti. In urma declaratiilor martorilor, examinarii a tuturor probelor video, politia a facut demers impreuna cu procururul de sector pentru a fi retinute aceste persoane. Adultul de 21 de ani a fost retinut in baza articolului 166 si ulterior s-a mers la judecatorul de instructie care i-a aplicat 30 de zile arest, iar minorului de 16 ani i-a fost data obligatia de a se prezenta organului de urmarire penala. De la etapa initiala, din momentul cand a fost informata politia, au fost intreprinse toate masurile pentru a fi examinat sub toate aspectele acest caz. Pe parcursul urmaririi penale nu a fost nicio interventie, atat a politistilor, a procurorilor, pentru a fi musamalizat acest caz. Sunt interogati 20 de martori, asa cum am spus - preluate secvente video, sunt suficiente probe ca invinuitii sa fie remisi justitiei pentru a fi condamnati.

Detaliat cum s-a desfasurat cazul, pot sa va spun ca victima a plecat in ospetie la niste prieteni, acolo mai multi si maturi si minori, aproximativ 15 persoane au sarbatorit sosirea anului 2020. Persoanele banuite au telefonat unul dintre cunoscutii victimei si i-au spus ca vor sa serveasca o sticla de sampanie. S-au intalnit in fata curtii unde victima se veselea, acolo au servi impreuna o sticla de cognac in urma caruia au aparut unele contradictii intre ei. Cel minor a fost primul care a lovit victima, apoi, din replici unul fata de altul, a intervenit maturul de 21 de ani, care cu o deosebita cruzime l-a lovit in regiunea capului cu pumnii, apoi a rupt o scandura de la un gard, l-a lovit de doua ori in cap, deasemenea i-a aplicat cateva lovituri cu piciorul care au fost fatale. Este de mentionat ca cu parere de rau, 15 prieteni ai victimei au urmarit ce se intampla, insa, numai atunci cand au vazut ca nu se mai poate ridica, au intervenit si i-au luat apararea. Toate aceste circumstante sunt cercetate de politie, procuratura. Am initiat si o ancheta de serviciu pe acest caz, deoarece au fost unele acuzatii aduse politiei, precum ca nu au intervenit si se doreste musamalizarea acestui caz. In cazul daca se va depista asemenea situatii, dar eu nu am depistat pana la moment, clar lucru ca vom interveni imediat.

Tanarul de 21 de ani demult este in vizorul politiei, in privinta lui au fost deja pornite 6 dosare penale, 5 pe fust si unul pentru huliganism. Pe trei cazuri au avut loc impacarea partilor, iar 3 cazuri sunt in examinare la Judecatoria Ialoveni. Au fost inregistrate 16 cazuri de contraventie in privinta acestei persoane si de 2 ori politia a intervenit la Judecatoria Ialoveni pentru a-i schimba orele neremunerate de munca in arest.

Minorul nu a fost in vizorul politiei, alte contraventii nu am avut inregistarate. Banuitii isi recunosc vina."

Tanarul de 20 de ani din Costesti s-a stins la data de 5 decembrie pe patul de spital, dupa ce mai multe zile a fost in sectia de reanimare. Acesta a fost snopit in bataie, in noaptea de Revelion, de catre doi consateni. Cel de 21 de ani a fost retinut, iar potrivit ofiterului de presa al politiei din Ialoveni, se afla in penitenciarul nr. 13. Celalalt, un minor de 16 ani, este cercetat in stare de libertate. Ei risca pana la 15 ani de puscarie.

VEZI SI: Noi detalii in cazul tanarului omorat in bataie la Costesti. Familia acestuia sustine ca ambulanta a ajuns la fata locului peste mai mult de o ora dupa ce a fost chemata, iar operatorul nu a luat in serios primul apel - VIDEO

VEZI SI: Tanarul ucis in bataie de mai multi indivizi la Costesti a avut o soarta cumplita. Mama sa a murit rapusa de cancer, iar tatal consuma des alcool. Dezvaluirile socante facute de vecinii suspectilor: “Se intalnea cu o fata, voia sa o omoare” - VIDEO