Prima sedinta a Parlamentului s-a incheiat. Dupa discursul Maiei Sandu de la tribuna Legislativului, deputatii PAS au anuntat ca in urmatoarele zile urmeaza sa decida privind componenta comisiilor parlamentare si au iesit din sala. Deputatii din Blocul electoral al Comunistilor si Socialistilor s-au indignat si le-au spus celor de la PAS sa ramana in sala, insa, nu au fost ascultati. 

Publicat:26.07.2021, 10:03

UPDATE 11:00: Sedinta Parlamentului s-a incheiat.

Eduard SMIRNOV, DEPUTAT BECS: "Majoritatea parlamentara a decis sa incalce regulamentul si a parasit sala. Am ramas in minoritate, daca cineva vrea sa faca declaratii, poftim. Se anunta pauza pana joi, ora 10:00."

Vlad BATRANCEA, DEPUTAT BECS: "S-a vorbit si s-a declarat ca Parlamentul trebuie sa lucreze, ati convocat aceasta sedinta nu doar pentru a aduce la cunostnta inca o data platforma electorala. Noi am venit la sedinta Parlamentului ca sa muncim, sa aprobam organele de conducere a Parlamentului si sa trecem la examinarea subiectelor care sunt pe ordinea de zi. Fiti responsabili, unde plecati colegi?! Ati convocat aceasta sedinta pentru ce? Pentru ca o persoana ca aiba discurs pe parcurs de jumatate de ora? Rusine! Noi suntem gata sa facem declaratii conform ordinii de zi a acestei sedinte si va rog sa permiteti fractiunii noastre sa anuntam ceea ce avem de anuntat, pentru ce suntem prezenti aici in sala."

UPDATE 10:50: Igor GROSU, DEPUTAT PAS:"Stimati deputati, in numele deputatilor PAS, venim cu o propunere de a anunta o pauza. Noi propunem in zilele care urmeaza sa dicedem asupra componentii nominale a comisiilor si sa revenim in sedinta joi la ora 10:00."

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: "Vin in fata Parlamentului pentru prima data. Ma bucur ca o pot face intr-un Parlament nou si legitim, care va avea o majoritate onesta si care ia locul unui legislativ care a scos la iveala tot ce a fost mai corupt in politica moldoveneasca. Ii felicit pe cetatenii RM pentru votul lor. Ei au crezut si au votat, acum e datoria noastra sa muncim pentru a le realiza asteptarile. Republica Moldova impineste 30 de ani, dupa atatea esecuri, macar acum, la 30 de ani, sa construim un stat pentru oameni, nu pentru gasti care s-au folosit de increderea cetatenilor. Este timpu unei adevarate revolutii in felul in care este guvernata tara. Ii felicit pe deputatii care au obtinut mandatul in mod cinstit. In acest Parlament sunt multi deputati la primul mandat, multi tineri, multe femei. Cetatenii trebuie sa se poata identifica cu deputatii lor. Noul legislativ ne da increderea ca acest lucru se poate intampla. Parlamentul este cea mai importanta institutie in stat, iar parlamentarii trebuie sa fie un exemplu demn pentru toti cetatenii. Legile adoptate trebuie sa fie bune pentru oamenii cinstiti. Parlamentul trebuie sa respecte legile si sa nu le permita oamenilor sa fure cu legea in mana. Avem in fata provocari majore. In urmatoarele zile va fi votat Guvernul. Impreuna cu parlamentul acesta trebuie sa gaseasca solutii pentru o multime de probleme. In acest moment, declar toleranta zero fata de coruptie."

UPDATE 10:09: Presedinta Comisiei Electorale Centrale, Domnica Manole, vorbeste de la tribuna Parlamentului.

UPDATE 10:04: Prima sedinta a Parlamentului este condusa de decanul de varsta Eduard Smirnov, deputat pe listele blocului Comunistilor si Socialistilor.

UPDATE 10:00: Sedinta a inceput. 91 de deputati sunt prezenti.