Renato Usatii spune ca rapirea judecatorului ucrainean Nicolae Ceaus ar fi fost organizata de presedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski. 

Publicat:09.04.2021, 11:11

Intreaga operatiune a fost efectuata de catre serviciile speciale ucrainene, fiind ajutati de ofiterii Serviciului de Informatii si Securitate a Republicii Moldova. Acestia le-ar fi asigurat filajul si interceptarea telefoanelor judecatorul ucrainean. Renato Usatii spune ca pe langa acestia, in operatiunea de rapire a lui Nicolae Ceaus, ar fi participat si unii sportivi si membri ai unor grupari criminale, la care au apelat serviciile de securitate ale Ucrainei.

"Ei au venit in Moldova, au primit comanda sa-l rapeasca pe Ceaus. In operatie au participat ofiteri de la Serviciul de Securitate al Ucrainei in colaborare cu SIS-ul din Moldova. Ucrainenii au trimis mai multe cereri catre SIS-ul din Moldova, au avut loc intalniri cu autoritatile de la noi, au avut loc convorbiri telefonice. Totul s-a intamplat timp de trei luni. Ucrainenii au cerut ca Ceaus sa fie interceptat, ai nostri au permis. Chiar si l-au urmarit. Moldovenii au fost dusi de nas si pur si simplu le-au transmis toata informatia ucrainenilor. De asta cei din tara vecina fizic nu au avut nevoie ca sa participe si cei din Moldova, ei pur si simplu le-au oferit toata informatia, unde se afla, unde traieste, pe urde merge. Seful SIS acum se teme, tare se teme", a spus Renato Usatii.

Nicolae Ceaus a fost rapit sambata trecuta din curtea unui bloc din capitala. Socialistii au declarat ca Maia Sandu ar fi stiut despre rapirea judecatorului, declaratii negate de presedintie. Luni, un canal de Telegram a postat o poza in care Ceaus apare cu vanatai la ochi si cu o mana bandajata. In mesajul care insotea fotografia era scris ca magistratul s-ar afla intr-un oras din Europa, unde ar fi fost dus prin Romania.