Sedinta Comisiei pentru Sanatate Publica privind situatia epidemiologica.

Publicat:24.02.2020, 11:26

Ion CHICU, PREMIERUL RM: "In ultima saptamana situatia se agraveaza, in special unde avem multi conationali. Am primit mai multe mesaje de la moldoveni care vor sa se intoarca acasa. Trebuie sa ne asiguram ca suntem pregatiti pentru face fata".

Ministrul Sanatatii a vorbit despre faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat stare urgenta de sanatate de interes international.

Dumbraveanu a mentionat ca, la moment, transportarea pasagerilor nu este restrictionat.

Pe langa raspandirea coronavirusului, in Republica Moldova este raspandita gripa, dar si infectiile respiratorii acute, care au crescut cu 66 % in toata tara.

De asemenea, OMS din Moldova si autoritatile italiene schimba informatii si tin legatura privind situatia epidemiologica.

Totodata, bolnavii trebuie sa se supuna algoritmului impus de politia de frontiera, in cazul in care sunt sesizari din anumite zone.

Daca peste 14 zile nu se evidentiaza careva semne de boala, cei reapatriati vor iesi din carantina. La punctele de trecere se efectueaza screeningul celor care intra in tara si se completeaza fisa epidemiologica.

Ministrul Sanatatii a afirmat ca sunt asigurate 58 de spitale cu manusi si masti. Unde nu se ajung, sunt disponibile in stocuri si pot fi ridicate. De asemenea, au fost procurate 96 de seturi de teste din Germania care confirma coronavirusul.

In cadrul sedintei, s-a spus ca toti pasagerii care intra in tara trec prin termoscaner, dar si termometrele digitale se utilizeaza.

Pana acum, 682 de pasageri au intrat in Republica Moldova pe cale aeriana.

Premierul le-a cerut responsabililor de la Aeroport si de la toate punctele de trecere ca absolut toate persoanele care intra in tara, trebuie sa treaca prin termosceaner. Iar cetatenii sunt rugati sa respecte regulile de profilxie.

Ion Chicu a mentionat si despre conationalii nostri care se afla in Italia si i-a indemnat sa urmeze toate masurile de protectie emise de responsabilii din Italia. Iar in cazul in care vor sa revin acasa, o pot face.