Publicat:12.03.2021, 09:29

UPDATE 15:46 Se examineaza proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind sistemul public de pensii.

UPDATE 15:23 A fost votat proiectul de lege pentru modificarea Legii viei si vinului.

UPDATE 15:21 Declaratii privind armistitiu politic cu privire la criza umanitara prin care trece Republica Moldova a fost votat cu majoritatea numarului de voturi.

Pavel Filip, DEPUTAT PDM: "La fel nu inteleg la ce o sa ajute aceasta declaratie. Prin aceasta declaratii noi deviem de la pandemie si ne ducem la razboiul politic. Momentul acesta este lucru care simbolizeaz acest Parlament. Uitati-va, o declaratie care nu va schimba cu nimic situatia pandemica in tara, e cea mai discutata."

Maria Ciobanu, DEPUTAT PPDA: "Atunci cand PDM a venit cu o declaratie ca condamna traseizmul politic, imediat acest lucru a luat amploare. Nu va temeti ca dupa aceasta declaratie ne putem pomeni intr-un adevarat cataclizm politic?"

Oazu Nantoi, DEPUTAT PAS: "Eu sper foarte mult ca coronavirusul din RM se va speria de acest proiect. Acest proiect denatureaza criza politica din RM. Nu-i vorba de armistitiu politic, ii vorba de alegerea cetetatenilor exprimata la 15 noiembrie si dorinta acestui Parlament care si-a pierdut reprezentativitatea. Prin urmare, stimate autor, consider ca acesta declaratii sunt doar o incercare de a sutrage atentia cetenilor RM de la coalitia coruptilor si penalilor."

Alexandru Slusari, DEPUTAT PPDA: "Noi suntem gata sa facem armistitiu, dar cu gruparile criminale nu vom face niciodata armistitiu. Noi avem o alta iesire din acesta criza, aven nevoie de un Guvern si suntem gata sa ni-l asumam."

UPDATE 14:44 Deputatul Andrian Candu da citire declaratii privind armistitiu politic cu privire la criza umanitara prin care trece Republica Moldova.

UPDATE 14:43 Parlamentul a votat in doua lecturi proiectul care prevede procurarea simplificata si rapida a vaccinurilor.

UPDATE 14:37 Se citesc amendamentele la proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.69/2020 cu privire la instituirea unor masuri pe perioada starii de urgenta in sanatate publica si modificarea unor acte. Totodata, proiectul prevede procurarea vaccinurilor.

UPDATE 14:35 Sedinta a fost reluata. 

UPDATE 12:40 A fost anuntat o pauza pana la 14:30.

UPDATE 12:11 Octavian TICU: “Ceea ce o sa va spun asta e de ras, dar in alte circumstante va fi de plans. In contextul in care oamenii mor de boala, unii medici spun ca nu vor sa se vaccineze cu AstraZeneca ci asteapta sa vina Sputnik, pentru Igor Dodon le-a spus ca e bun. Fara ajutorul statului roman nu vom iesi din aceasta situatie."

UPDATE 12:01 Dan PERCIUN: "Cetatenii au anumite intrebari la anumite vaccinuri, de aceea trebuie sa le dam posibilitatea sa aleaga cu ce vaccin sa se vaccineze. Acum proiectul de lege cu care se vine azi in Parlament repeta cumva prevederile legale. Nimic nu a oprit pana cum sa se initieze discutiile cu marii producator de vaccin. Daca toata lumea vorbeste de urgenta, ma-ntreb de ce pana acum autoritatile nu au initiat aceste negocieri directe cu marii producatori. Astazi, am fi fost in situatii altor tari care au semnat contracte si au obtinut vaccinul la inceputul anului, chiar daca erau tare mici. Noi asteptam sa vina la noi o companie mare si sa participe la licitatie. Eu nu am inteles din proiectul de azi pe care formula se doreste sa se mearga. Riscul este ca marii producatori nu vor veni la aceasta licitatie si in urma licitatiei va castiga doar unul. 

Am auzit ca pretul este foarte important, eu cred ca pretul in situatia pandimica este ultimul lucru care trebuie sa ne preocupe, pe noi trebuie sa ne preocupe diversitatea si calitatea."

UPDATE 11:57 Corneliu Furculita, deputat PSRM:"Tara arde, deputatii se piaptana. Imi cer scuze in fata cetanilor pentru acest show de prost gust. Nu cred niciunul din voi sa fie impotriva sa se cumpere vaccinuri."

UPDATE 11:54 Ruxanda Glavan, deputat Pentru Moldova:"Toti din aceasta sala s-au expus ca subiectul vaccinurilor este politizat. Tot felul de suspiciuni nu fac decat sa submineze suplimentar increderea care vrem sa o creeam in tara noastra cu privire la necesitatea vaccinarii, supuneti la vot acest proiect, iar apoi Guvernul sa vine cu explicatii ce au cumparat si de unde."

UPDATE 11:49 Igor Grosu, deputat PAS: "Am avut o experienta proasta cand pe seama bolii se faceau bani. De aceea intrebari sunt. Ce cumparam si de unde cumparam? Daca domnul Burduja nu ne poate raspunde, ajutati-l restul colegilor. Va rog foarte explicit sa fiti."

UPDATE 11:46 Iurie Renita, deputat PPDA: "Domnul Burduja nu ne invatati ce inseamna aceasta boala, este nevoie sa se tina o formula concreta de implementare a acestui proiect si sa eliminam orice suspiciune."

UPDATE 11:35 Petru Burduja, deputat PSRM: "Coborati-va cu picioarele pe pamant, lasati populismul".

UPDATE 11:29  Dumitru Alaiba, deputat PAS:"Vaccinurile trebuie urgent, dar nu in detrimentul netransparentei si coruptiei."

UPDATE 11:17 Se examineaza proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.69/2020 cu privire la instituirea unor masuri pe perioada starii de urgenta in sanatate publica si modificarea unor acte. Totodata, proiectul prevede procurarea vaccinurilor.

UPDATE 11:02 Mai multe proiecte propuse de deputatul Sergiu Litvinenco pentru excluderea de pe ordinea de zi, cu privire la numirea unor judecatori in functie de magistrati la Curtea Suprema de Justitie, nu au fost sustinute de majoritatea deputatilor.

UPDATE 10:57 Sergiu Litvinenco:"Inteleg ca jocurile sunt facute. Este clar ca este o imparteala politica a judecatorilor la Curtea Suprema de Justie, nustiu cati sunt a socialistilor si cati a lui Sor, dar este regretabil ca propuneti judecatori din cauza carora RM plateste 70 de milioane de lei, bani care ar trebui sa se duca la pensii si salarii."

UPDATE 10:55 Proiectul nu a fost exclus de pe ordinea de zi.

UPDATE 10:51 "Anumite proiecte de legi stau in comisii din luna martie a anului trecut, dar proiecte care sunt in interesul unora, repede se pun pe ordinea de zi", a spus deputatul Lilian Carp.

UPDATE 10:49 PAS a propus excluderea de pe ordinea de zi a proiectului de hotarare privind numirea in functia de vicepresedinte al Curtii Supreme de Justitie, presedinte al Colegiului civil, comercial si de contencios administrativ.

UPDATE 10:37 Dumitru Alaiba a venit cu o propunere de includere pe ordinea de zi a unui proiect: "Poiectul este de aproape un an prin comisii, idee este simpla, sa promovam instituirea avertizarii in locul amenzilor abuzive. Stim ca cand trebuie bani la buget, se storc amenzi incolo si incoace. Rog sa-l sustineti", propunerea acestuia nu a fost sustinuta de majoritatea deputatilor.

UPDATE 10:35 Pro Moldova a inregistrat in Parlament o declaratie cu privire la armistitiu politic in fata crizei umanitare din tara noastra. Declaratia a fost votata unanim.

UPDATE 10:32 Liviu Vovc a solicitat includerea pe ordinea de zi a unui proiect care vine cu o solutie la indexarea pensiilor. Propunerea acestuia nu a intrunit numarul necesar de voturi.

UPDATE 10:15 In debutul sedintei, deputatii au tinut un minut de reculegere in memoria lui Nicolae Dabija, decedat astazi la Institutul de Medicina Urgenta, din cauza complicatiilor provocate de Covid-19. 

Citeste si :  Marele scriitor, Nicolae Dabija, si-a pierdut viata in lupta cu Covid-19. El avea 72 de ani

UPDATE 10:10 Sedinta a inceput, sunt prezenti 91 de deputati.

Pe ordinea de zi sunt 16 proiecte, iar pe suplimentul la ordinea de zi sunt 17 proiecte.