Ultimul lot de transportatoare Piranha, oferite de Guvernul Germaniei, a ajuns la Chisinau. Ceremonia de primire a acestora a avut loc la Regimentul de Stat Major „General de brigada Nicolae Petrica”. In cadrul ceremoniei, ministrul Anatolie Nosatii a mentionat ca Batalionul 22 de mentinere a pacii a fost instruit si certificat pentru a opera tehnica si ca Republica Moldova este angajata intr-un intreg proces de sporire a capacitatilor de aparare.

Publicat:15.11.2023, 12:46

Ceremonia a inceput cu imnul de stat al Republicii Federale Germane, dupa care a urmat imnul Republicii Moldova, iar ulterior au luat cuvantul Ministrul Apararii al Republicii Moldova, Anatolie Nosatii, ambasadorul Germaniei la Chisinau, Margret Uebber, si directorul companiei General Dynamics, Nico Danneberg.

Anatolie NOSATII, MINISTRUL APARARII AL REPUBLICII MOLDOVA: „Cu o deosebita placere ma aflu astazi aici, la receptionarea ultimelor masini din cadrul Programului de Asistenta pentru Armata Nationala care a venit din partea Republicii Federale Germane cu scopul de sporire a capacitaii de aparare a Republicii Moldova. Parteneriatul bilateral intre Republica Moldova si Republica Federala Germana a cunoscut mai multe exemple pozitive care s-au materializat prin proiecte concrete indreptate spre asigurarea mai multor proiecte in domeniul logistic, in domeniul operational, pentru care vreau sa aduc un mesaj de apreciere si de multumire pentru tot ce a fost facut pe parcursul anilor. 

Zece luni in urma am fost martori la prima donatie, cand au sosit primele trei transportoare blindate si astazi avem intregul pachet de 19 unitati de tehnica. Vreau sa mentionez ca in aceasta perioada nu a fost efectuata doar receptionarea tehnicii. In aceasta perioada, efectivul Batalionului 22 de Mintinere a Pacii a fost instruit si certificat pentru a le opera si pentru a le mentine in stare de functiune, pentru care vreau sa aduc deosebita apreciere si multumire celor de la General Dynamics pentru asistenta in acest domeniu.

Republica Moldova este angajata intr-un proces de sporire a capacitatilor de aparare. Ministerul Apararii depune eforturi pentru implementarea proiectelor concrete ce vor asigura securitatea statului.”

Margret UEBBER, AMBASADORUL GERMANIEI LA CHISINAU: „Este o onoare pentru mine sa particip la ceremonia de astazi prin care incheiem oficial proiectul nostru de imbunatatire a mobilitatii militare pentru fortele armate ale Republicii Moldova. Ultimele patru vehicule blindate de lupte pentru infanterie Piranha III au sosit din Germania si vor fi transmise partenerilor nostri astazi. Impreuna cu cele 15 Piranha deja livrate, aceste vehicule vor completa implementarea unui acord bilateral semnat intre Ministerele noastre ale Apararii la 12 noiembrie 2022.

Germania a sprijinit Republica Moldova in domeniul apararii incepand cu 2003, in baza unui acord de cooperare militara. Sunt bucuroasa sa vad ca, in urma restrictiilor impuse de pandemia COVID si a atacului neprovocat si nejustificat al Rusiei asupra Ucrainei, aceasta cooperare s-a intensificat. Germania respecta pe deplin statutul de neutralitate al Republicii Moldova inclus in Constitutia sa. Totusi, neutralitatea nu exclude necesitatea de a putea sa te aperi in cazul atacurilor din exterior. Furnizarea acestor vehicule blindate are drept scop exclusiv imbunatatirea capacitatilor de aparare ale Republicii Moldova, precum si posibilitatea Moldovei de a contribui la securitatea internationala, inclusiv prin participarea la operatiunile internationale de mentinere a pacii.”

Ceremonia s-a incheiat cu discursul lui Nico Danneberg, directorul companiei General Dynamics, furnizorul de echipament militar.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.