Maia Sandu a iesit astazi in fata presei ca sa vorbeasca despre pestele cu paraziti care se vinde in pietele de la noi din tara. In acest context, prim-ministrul a solicita ca ANSA sa initieze o ancheta de serviciu cu suspendarea responsabililor, iar politia sa faca raiduri prin piete.

Publicat:10.10.2019, 12:34

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL RM: "La initiativa mea au fost facute verficari la ANSA si la Centrul Republican de Diagnostica Veterinara. In rezultatul verificarilor s-a aflat ca in perioada 20 august - 4 octombrie din 124 de loturi de peste 73 au avut rezultate negative la laborator. In special vorbim despre peste cu paraziti.

Laboratorul nu a informat ANSA si toate loturile primeau certificate si se vindeau pe piata. Din informatia prezentata corpului de control e vorba de peste ieftin, care ajunge la piata sau in institutiile publice. In mod procedural in posturile vamale sunt preluate probe, acestea ajung la laborator si sunt prelevate analize.

Acest lucru nu se intampla. Rezultatele testelor nu erau prezentate nici pe suport de hartie celor de la ANSA. Solicit de la ANSA sa initieze o ancheta de serviciu cu suspendarea responsabililor atat din agentie cat si a managementului laboratorului. Sa efectueze o verificare minutioasa a loturilor de peste.

Politia sa faca controale in piete si magazine. Am dat indicatii corpului de control sa fiu informata saptamanal despre acest caz. Pe acest caz a fost deschisa o cauza penala si astept ca Procuratura Generala, CNA, judecatorii sa apere interesul cetatenilor si sa aplice pedepse cu toata seriozitatea."